X

Dreptul la avort ar trebui înscris în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, spun lidere ale Verzilor şi Renew

Dreptul la avort ar trebui înscris în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, spun lidere ale Verzilor şi Renew

Două politiciene de rang înalt din grupurile Verzilor şi liberal din Parlamentul European s-au exprimat în favoarea includerii dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, făcându-se ecoul unui apel al preşedintelui francez Emmanuel Macron, transmite duminică dpa.

Eurodeputatele Terry Reintke, desemnată lideră a campaniei electorale a Verzilor europeni, şi Valérie Hayer, lidera grupului liberal Renew, au acordat un interviu grupului media RND, publicat duminică, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

‘Dreptul la avort în condiţii de siguranţă aparţine Cartei UE ca un drept fundamental’, a spus germana Terry Reintke, membră a PE din 2014.

Dreptul unei femei de a lua decizii autonome cu privire la corpul său nu ar trebui să depindă de ce partide politice se întâmplă să se afle la putere la un moment dat, a spus ea.

La rândul său, eurodeputata franceză Valérie Hayer, o aliată a lui Macron, a declarat pentru RND că sprijină iniţiativa preşedintelui francez.

‘În timp ce dreapta radicală luptă din greu să găsească noi căi de a-şi promova agenda reacţionară, noi, într-o societate cu adevărat liberală, trebuie să susţinem drepturile femeilor cu mai multă fermitate ca niciodată: dreptul la avort trebuie înscris în Carta
Drepturilor Fundamentale a UE, pentru că nu trebuie să lăsăm niciodată drepturile femeilor în seama populiştilor’, a spus ea.

Macron a declarat vineri că libertatea de a avorta ar trebui inclusă în Cartă.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Franţa a înscris în Constituţia ţării dreptul la avort în urma unui vot de referinţă al parlamentului lunea trecută.

Avorturile până a 10-a săptămână de sarcină erau permise în Franţa începând din 1975. Ulterior, legea a fost modificată pentru a permite avorturile până a 14-a săptămână de sarcină.

Tags: avortRNDTerry ReintkeValerie Hayer
Externe