X

Drona iraniană doborâtă de armata israeliană era copiată după un model american

Armata israeliană a anunţat că drona iraniană pe care a doborât-o în weekend era un model copiat după o dronă americană invizibilă (stealth) interceptată de Iran cu şase ani în urmă, relatează luni postul CNN.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, drona iraniană fusese trimisă într-o misiune specifică în interiorul Israelului. Armata israeliană a monitorizat drona lansată din Siria şi care a pătruns în spaţiul aerian israelian sâmbătă dimineaţă la ora locală 04:40, fiind în final doborâtă de un elicopter Apache la nord de oraşul israelian Beit She’an, potrivit agerpres.

Armata israeliană afirmă că această dronă a fost copiată după modelul american Lockheed Martin RQ-170 Sentinel. O dronă de acest fel a fost trimisă de armata americană într-o misiune de recunoaştere în decembrie 2011, fiind interceptată atunci de Iran. De altfel, chiar Iranul a anunţat în mai 2014 că a construit o copie a acestei drone după ce i-a studiat tehnologia.

Citește și : Mihail Saakaşvili a fost ‘răpit’ în Ucraina

Drona doborâtă de Israel este prima dronă iraniană care a pătruns în spaţiul aerian israelian de începutul războiului din Siria.

În replică, purtătorul de cuvânt al MAE iranian a declarat că relatările despre doborârea dronei sunt ”prea ridicole pentru a putea fi comentate”, el menţionând că ”guvernul şi armata Siriei, ca ţară independentă, au dreptul să-şi apere integritatea teritorială”.

Tags: armatadronaelicopterIranisraelsiriastealth
Categorii: Sinteze