Dubii şi controverse privind securitatea în timpul atentatului contra lui Trump: „Noi raportasem lunetistul, de ce nu l-au oprit?”

Publicat:

Dubii şi controverse privind securitatea în timpul atentatului contra lui Trump: „Noi raportasem lunetistul, de ce nu l-au oprit?”

Cum a putut Thomas Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani care a atentat la viața lui Donald Trump, să se poziționeze netulburat pe un acoperiș la câteva sute de metri de mitingul fostului președinte american? De ce nu a fost oprit, în ciuda unor filmări care îl arată clar că țintește înainte de a trage?

Cele patru cercuri ale unui atentat, o acțiune care îl avea ca obiectiv principal pe Donald Trump, scrie IL CORRIERE DELLA SERA, potrivit stiripesurse.ro.

Primul cerc: înainte de eveniment


Serviciul Secret are sarcina dificilă de a-l proteja pe președinte, pe prima doamnă și pe unele personalități, inclusiv candidații la președinție. Fiecăruia i se atribuie un nume de cod: «Celtic» – în trecut – pentru Biden, «Pioneer» pentru Kamala Harris și «Mogul», nume rezervat lui Trump. Nu știm dacă mai sunt actuale.

Citeşte şi: Autorul tentativei de asasinat împotriva lui Donald Trump a acţionat singur – Stiripesurse.md

Protecția începe cu mult înainte de un eveniment public, cum ar fi un miting sau o demonstraţie. Se evaluează amenințările, se studiază prezența elementelor potențial periculoase din zonă – descoperite eventual pentru că au postat sau au spus ceva –, se face o analiză. Rămâne de văzut dacă trăgătorul a lăsat sau lansat vreun semnal, deoarece FBI a iniţiat deja o anchetă în acest sens.

Al doilea cerc: de ce nu a fost oprit atacatorul?

Serviciul Secret desfășoară întotdeauna în zona de întâlnire echipa Counter Sniper (anti-lunetist), echipa Counter Assault (pentru a contracara un pericol și mai mare) și o mulțime de agenți de corp.

În ultimele ore au apărut controverse legate de lipsa de supraveghere a zonei din jurul podiumului. Mulți experți – foști oficiali – au subliniat că ar fi fost necesară o misiune atentă de recunoaștere a edificiilor din apropierea câmpului, deoarece reprezentau un punct de tragere evident.

Deocamdată nu este clar cum a reușit atacatorul să ajungă pe acoperiș fără să fie văzut. Cineva din mulțime i-a observat prezența, însă era târziu.

După cum a raportat agenția Reuters, Ben Maser – un sudor în vârstă de 41 de ani – a spus că se afla în afara perimetrului mitingului, ascultându-l pe Trump, când a observat doi agenți care păreau să caute pe cineva. În acel moment, a început și el să cerceteze zona.

O persoană intervievată de BBC a spus că l-a văzut pe bărbatul înarmat și că a încercat, fără succes, să alerteze poliția și serviciile secrete. „L-am observat pe tip urcându-se pe acoperișul clădirii de lângă noi, la 15 metri distanţă”, a spus Greg Smith. „Avea o pușcă, se vedea clar o pușcă. Arătam spre el, poliția era la sol și spuneam: „Hei, omule, pe acoperiș e un tip cu o pușcă”… și poliția nu știa ce se întâmplă”.

Smith a spus că a încercat să alerteze autoritățile timp de trei sau patru minute, dar a crezut că probabil că nu-l puteau vedea pe bărbatul înarmat din cauza înclinării acoperișului. „De ce nu sunt servicii secrete pe toate aceste acoperișuri?”, a întrebat el. „Nu e un perimetru mare. Este o eroare de securitate, 100% o eroare de securitate.”

Cel de-al treilea cerc: evacuarea (confuză)

Agenții au făcut scut în faţa lui Trump și au stat în cerc, îmbrățișându-l. Imaginile clare difuzate la televizor, l-au arăta pe politician descoperit la un moment dat. O situație riscantă în cazul în care ar fi existat un al doilea atacator amestecat printre trecători, la câțiva metri distanță.

Sau şi mai rău, dacă ar fi aruncat un dispozitiv rudimentar. Nimeni, în afară de un agent singuratic, nu a stat în fața podiumului, care îi era accesibil cel puţin unui fotograf. Evacuarea – subliniază în continuare experții – nu a fost rapidă, iar uneori a părut chiar confuză. Tot filmările transmise de televiziune au „documentat” și mișcările unui agent de sex feminin care nu reuşea să-și pună arma în toc.

Al patrulea cerc: perioadele dificile ale Serviciului Secret

Serviciul Secret „a ajuns” la această numire după perioade grele și sub diferiți președinți. Ne amintim de intrusul din interiorul Casei Albe, de încălcările repetate ale porților reședinței, de angajaţii care au avut probleme din cauza comportamentului nepotrivit rolului și prestigiului lor.

Din 2022, este condus de Kimberly Chetley, un veteran (femeie) cu 28 de ani în serviciu și o perioadă la Pepsi Cola. Ea a fost cea care l-a evacuat pe Dick Cheney în orele tragice din 11 septembrie 2001 și mai târziu, tot ea a avut grijă de Joe Biden când a ocupat funcția de vicepreședinte.

La cârma sectorului operațional se află însă Cynthia Sjoberg Radway, una dintre numeroasele femei care s-au alăturat departamentului. Vorbim despre o agenție care are resurse, folosește vehicule speciale (să ne gândim la The Beast, o super limuzină blindată, și la convoiul care o urmează), are 150 de filiale și are 7 mii de funcționari, dar nu își permite să facă nici măcar o greșeală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii din Spania își vor putea converti permisele de conducere auto

Moldovenii din Spania își vor putea converti permisele de conducere auto Din 29 septembrie cetățenii Republicii Moldova aflați în Spania își vor putea converti permisele...

METEO// O nouă zi de foc în Moldove

METEO// O nouă zi de foc în Moldova Încă o zi de foc în Moldova în condiții de alertă meteo Cod portocaliu de caniculă. Citește și:...

Evenimentele Zilei de 19 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 19 august în Istorie 19 august este a 231-a zi a calendarului gregorian și a 232-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 19 august 2024 

Horoscop 19 august 2024  Săptămâna începe cu un boost de energie pentru toţi nativii zodiacului. Proiecte vechi sau noi îşi vor găsi finalitatea rapid,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.