Dunja Mijatović şi-a început mandatul de comisar european

Publicat:

Bosniaca Dunja Mijatović şi-a început marţi mandatul de comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei, ea devenind astfel prima femeie care deţine această funcţie, în care a fost aleasă în 25 ianuarie acest an de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), indică un comunicat de presă al organizaţiei paneuropene, potrivit agerpres.

Mijatović le succede în funcţie letonului Nils Muinieks (2012-2018), suedezului Thomas Hammarberg (2006-2012) şi spaniolului Alvaro Gil-Robles (1999-2006).


Citește și: Șeful EPA este luat în colimator de Casa Albă. Asupra lui planează o suspiciune imobiliară

“Intenţionez să continui munca precedenţilor comisari şi să menţin capacitatea acestei instituţii de a reacţiona rapid şi eficient pentru a proteja drepturile omului. Opinia mea este că drepturile omului sunt cu adevărat universale şi că nicio ţară nu este imposibil de monitorizat”, a spus Dunja Mijatović.

Ea a anunţat că prioritatea sa va fi punerea în aplicare a normelor, rezoluţiilor şi tratatelor, iar în acest scop va fi nevoie de voinţă politică.

”Dar aceasta nu este o problemă doar a guvernelor. Trebuie să ne angajăm societăţile în implementarea acestor norme, rezoluţii şi tratate şi să implicăm pe toată lumea în dezbaterea privind drepturile omului. Este primordial să obţinem un nou angajament şi o reafirmare a drepturilor omului pentru toţi şi să recâştigăm încrederea în importanţa acestora, pentru bunăstarea fiecărei persoane”, a subliniat noul comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

În ultimele două decenii, Dunja Mijatović a fost implicată în promovarea şi protejarea drepturilor omului, dobândind o vastă experienţă în domeniul monitorizării internaţionale, în special cu privire la libertatea de exprimare.

În perioada 2010-2017 a fost reprezentant pentru libertatea presei al OSCE, iar din 2001 până în 2010 director al Agenţiei pentru reglementare în comunicaţii a Bosniei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.