X

Dunja Mijatovic: Ungaria se confruntă cu numeroase provocări în ce priveşte drepturile omului

În Ungaria spaţiul a devenit “foarte îngust şi restrâns” pentru organizaţiile neguvernamentale (ONG), militanţii pentru drepturile omului şi jurnaliştii critici, a avertizat luni comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, transmite dpa, scrie agerpres.

Apărători ai drepturilor omului şi organizaţii ale societăţii civile au devenit obiectul unor campanii de denigrare şi taxe cu caracter punitiv, a subliniat Mijatovic, la finalul unei vizite de cinci zile în Ungaria.

Citește și : Un elicopter militar s-a prăbuşit în Istanbul. Cel puţin patru răniți

Guvernul conservator al premierului ungar Viktor Orban a intrat în conflict cu organismele europene în legătură cu mai multe măsuri pe care le-a luat, între care un impozit de 25% pentru ONG-urile care acordă asistenţă migranţilor şi sancţionarea ca infracţiune a unor forme de ajutor pentru migranţi. Noile restricţii au determinat în decembrie Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta, finanţată din SUA, să-şi anunţe mutarea la Viena, aminteşte dpa.

Viktor Orban s-a opus deosebit de virulent imigraţiei şi refugiaţilor, problemă menţionată în mod specific de comisarul CoE.

“În Ungaria, solicitanţii de azil nu-şi pot exercita dreptul de a solicita protecţia pentru refugiaţi garantat de legislaţia internaţională şi europeană”, a notat Mijatovic.

Ea şi-a exprimat totodată preocuparea faţă de independenţa noului sistem prevăzut de tribunale administrative pentru judecarea cazurilor legate de autorităţile publice.

Citește și : Pompeo: America nu muşamalizează cazul Khashoggi

Ungaria se confruntă cu “numeroase provocări interconectate privind drepturile omului”, a spus Dunja Mijatovic, adăugând că s-a produs totodată “un regres în ce priveşte drepturile femeilor şi egalitatea de gen”.

Ungaria face obiectul unor proceduri disciplinare şi în cadrul Uniunii Europene în probleme legate de legislaţie şi de politica sa cu privire la refugiaţi, mai aminteşte dpa.

Tags: budapestadrepturile omuluiDunja MijatovićjurnaliştimigrantiONGUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora