După atacul șocant al Hamas, israelienii cumpără arme cu ‘binecuvântarea’ guvernului

Publicat:

Licențele pentru arme de foc în Israel – de obicei pentru pistoale, mai degrabă decât pentru puști – durau cândva luni de zile pentru a fi procesate. În prezent, acestea pot fi obținute în doar câteva zile, online, relatează Reuters.

După atacul șocant al Hamas asupra Israelului, Shimrit Ben Arosh, o mamă dintr-o așezare israeliană din Cisiordania ocupată, a condus până la un poligon de tir din centrul orașului Kfar Saba pentru a se antrena în vederea obținerii permisului de port-armă.


Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

„Am șase copii și, după incidentul din 7 octombrie, am înțeles că trebuie să mă protejez. Nopțile sunt înspăimântătoare, așa că am vrut să obțin o licență pentru o armă, pentru a fi în siguranță, pentru a-mi proteja copiii”, a declarat ea.

Îngroziți de valul de crime comise de Hamas în orașele și satele din sudul țării și îngrijorați de reacția lentă a armatei, israelienii se înarmează în număr record, cu „binecuvântarea” guvernului lor.

Magazinele de arme și poligoanele de tragere au lucrat peste program pentru a satisface cererea bruscă, unii dintre foștii susținători ai unor controale mai stricte ale armelor de foc numărându-se printre noii clienți.

Israelul bombardează Fâșia Gaza de la atacul Hamas asupra comunităților israeliene din 7 octombrie, care, potrivit acestuia, a ucis aproximativ 1.400 de persoane.

Unii supraviețuitori au pus mâna pe armele pe care le aveau la îndemână, cu care au spus că și-au apărat casele până la sosirea forțelor de securitate – adesea după întârzieri de câteva ore.

Ministrul de extremă-dreapta pentru poliție, Itamar Ben-Gvir, a descris, de asemenea, deținerea de arme de foc private ca o măsură de precauție împotriva oricărei reapariții a tulburărilor interne între minoritatea arabă și majoritatea evreiască din Israel, care au însoțit ultimul război din Gaza, în 2021.

Netanyahu a declarat că Israelul se află într-un război total împotriva Hamas. Acest lucru includea „încurajarea civililor și ajutorarea civililor să se înarmeze pentru autoapărarea lor”, a declarat el într-un discurs televizat miercuri.

Licențele pentru arme de foc – de obicei pentru pistoale, mai degrabă decât pentru puști – durau cândva luni de zile pentru a fi procesate. În prezent, acestea pot fi obținute în doar câteva zile online. Înainte, se calificau mai ales veteranii din unitățile militare de luptă sau locuitorii orașelor de pe linia frontului. Acum, un an de serviciu național civil poate fi suficient, spune ministerul poliției.

Cetățenii arabi din Israel, dintre care mulți se identifică drept palestinieni, sunt în general scutiți de conscripția obligatorie și este posibil să nu poată obține un permis.

Înainte de 7 octombrie, poligonul de tragere din Kfar Saba ținea doar un singur curs de pregătire pe zi, acum se țin trei sau patru zilnic.

Gil Shemesh, instructor de arme de foc la poligonul de tragere, a declarat că numărul tot mai mare de solicitanți a fost copleșitor și include „persoane care locuiesc în zone periculoase, până la oameni normali care vor doar să se protejeze pentru că au văzut ce s-a întâmplat”.

Compania angajează noi instructori doar pentru a ține pasul, a spus el.

Susținătorii controlului armelor de foc spun că punerea la dispoziție prea liberă a armelor de foc crește riscul de împușcături accidentale, crime și sinucideri.

Citește și : Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

„Un răspuns neinstruit în cazul unui sentiment subiectiv de pericol este susceptibil să provoace moartea inutilă a unor nevinovați”, a declarat un grup de susținători israelieni numit „Pistol pe masa din bucătărie”.

Potrivit Channel 13 TV, au existat 150.000 de cereri de permise de port-armă de la atacul transfrontalier – față de doar 42 de cereri în aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările de arme de foc sunt extrem de restricționate în Israel, iar obținerea unei licențe pentru arme de foc civile nu este o treabă ușoară. O cerere poate dura uneori luni de zile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe străzi din Chişinău rămân fără apă

Mai multe străzi din Chişinău rămân fără apă Mai mulți locuitori ai capitalei rămân astăzi, 30 iulie și în următoarele zile, fără apă, în legătură...

Ambasadorul Poloniei: O țară mică așa cum este Moldova poate adera mai ușor la Uniunea Europeană

Ambasadorul Poloniei: O țară mică așa cum este Moldova poate adera mai ușor la Uniunea Europeană Situația regională determină Polonia să investească masiv în domeniul...

Venezuela îşi retrage personalul diplomatic din şapte ţări

Venezuela îşi retrage personalul diplomatic din şapte ţări Venezuela a anunţat luni retragerea personalului diplomatic din şapte ţări din America Latină pentru a protesta împotriva...

O rocă ce ar putea conţine dovezi ale vieţii microbiene pe Marte, prelevată de roverul Perseverance

O rocă ce ar putea conţine dovezi ale vieţii microbiene pe Marte, prelevată de roverul Perseverance Roverul Perseverance al agenţiei spaţiale americane NASA a realizat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.