X

După ce Franţa a rupt contractul Mistral, ruşii s-au hotărât să-şi facă singuri propriile portavioane

Moscova a anunţat că, în prima parte a anului 2020, va demara construcţia la un şantier naval din Kerci (Crimeea) a două nave universale de desant similare cu portavioanele franceze de tip Mistral, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, care citează o sursă din domeniul industriei de apărare, după ce un contract cu Franţa privind livrarea a două portavioane de acest tip a fost anulat de Paris ca urmare a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei în 2014 pentru rolul său în criza ucraineană, transmite şi potrivit agerpres.

La presiunea cancelariilor occidentale, Franţa a trebuit să renunţe la contractul de 1,2 miliarde de euro încheiat cu Rusia în 2011 pentru două portavioane de tip Mistral, specializate în transportul elicopterelor.

Citeşte şi: Incident armat la baza din Pearl Harbor!(VIDEO) Doi oameni au murit!

În mai 2015, Parisul a anunţat rezilierea contractului şi, ulterior, a plătit Federaţiei Ruse compensaţii în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

În Crimeea, potrivit responsabilului citat de RIA Novosti, vor fi construite două nave care vor putea găzdui între 12 şi 16 elicoptere.

Citeşte şi: Avocatul lui Trump a ajuns la Kiev să ‘limpezească apele’

Autorităţile ruse nu exclud construcţia altor portavioane pe viitor, conform aceleiaşi surse.

Cele două portavioane a căror construcţie este programată să înceapă în primăvara anului viitor ar urma să fie date în exploatare în 2025-2026. 

Tags: frantaKerci (Crimeea)Mistralportavioanerusia
Categorii: Diaspora