După ce şi-a anunţat demisia, Mohammad Javad Zarif atacă partidele şi facţiunile iraniene

Publicat:

Disputele dintre partide şi facţiuni în Iran reprezintă ”o otravă ucigaşă” în promovarea politicii externe a ţării, a declarat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-un interviu, publicat marţi în cotidianul Jomhuri Eslami, la o zi după ce şi-a anunţat demisia, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Comentariile lui Zarif sugerează că s-ar putea ca el să fi demisionat la presiunea unor adepţi ai liniei dure care s-au opus rolului său în negocierea unui important acord nuclear în 2015 cu marile puteri.


Vezi şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

”Trebuie mai întâi să scoatem politica noastră externă din chestiunile de partid şi de luptă între facţiuni”, a declarat Zarif în interviu. ”Otrava ucigaşă pentru politica externă este ca politica externă să devină o problemă de partid şi de luptă între facţiuni”, a adăugat el.

Preşedintele iranian Hassan Rohani nu a acceptat demisia pe care Zarif a anunţat-o luni pe Instagram.

Potrivit agenţiei Irna, citată de Reuters, Zarif a făcut apel la diplomaţi şi la alţi angajaţi ai Ministerului iranian de Externe să nu plece din instituţie.

”Insist către toţi (…) din Ministerul de Externe şi din reprezentanţe să-şi continue misiunea cu tărie pentru apărarea ţării şi să evite astfel de acţiuni”, a declarat Zarif, reacţionând la informaţiile potrivit cărora angajaţii ministerului ar putea părăsi instituţia după demisia lui.

Mohammad Javad Zarif (59 de ani) a condus diplomaţia în timpul primului mandat al lui Rohani (2013-2017) şi a fost numit din nou în post după realegerea preşedintelui, care este considerat un moderat, aminteşte la rândul său AFP.

El a fost negociator-şef, de partea iraniană, al acordului încheiat la Viena în iulie 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) pentru a pune capăt unei crize ce dura de 12 ani în legătură cu problema nucleară iraniană.

Dezavuat de către ultraconservatorii iranieni, Zarif s-a confruntat în ultimele luni cu critici tot mai intense după decizia preşedintelui american Donald Trump de retragere unilaterală a SUA din acord în mai 2018.

Washingtonul ”a luat notă” de această demisie, a indicat la rândul său secretarul de stat american Mike Pompeo, calificându-l pe responsabilul iranian drept expresia ”unei mafii religioase corupte” şi dând asigurări că politica americană rămâne neschimbată.

Citeşte şi: Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

”În toate privinţele, el (Zarif) şi Hassan Rohani sunt doar expresia unei mafii religioase corupte. Ştim că (ghidul suprem iranian) Khamenei ia, în final, toate deciziile”, a scris Pompeo pe Twitter.

Anunţul privind demisia lui Zarif a survenit în seara unei vizite surpriză la Teheran a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, care s-a întâlnit cu Khamenei şi Rohani. Agenţia Isna, citată de AFP, a relatat că Zarif nu a fost prezent la nici una dintre aceste întâlniri.

Susţinător fervent al acordului din 2015, chiar şi după retragerea americană, Zarif şi-a ”încrucişat sabia” de nenumărate ori cu adversarii săi politici începând din mai 2018. Diplomat experimentat, Zarif şi-a petrecut o mare parte din viaţă în SUA, ceea ce l-a făcut deosebit de suspect în ochii ultraconservatorilor. În timpul negocierilor de dinainte de acordul de la Viena din 2015, Zarif s-a întâlnit de mai multe ori cu omologul său american din acea vreme John Kerry, cu care a stabilit relaţii personale şi cordiale. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.