X

După ce şi-a anunţat demisia, Mohammad Javad Zarif atacă partidele şi facţiunile iraniene

Disputele dintre partide şi facţiuni în Iran reprezintă ”o otravă ucigaşă” în promovarea politicii externe a ţării, a declarat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-un interviu, publicat marţi în cotidianul Jomhuri Eslami, la o zi după ce şi-a anunţat demisia, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Comentariile lui Zarif sugerează că s-ar putea ca el să fi demisionat la presiunea unor adepţi ai liniei dure care s-au opus rolului său în negocierea unui important acord nuclear în 2015 cu marile puteri.

Vezi şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

”Trebuie mai întâi să scoatem politica noastră externă din chestiunile de partid şi de luptă între facţiuni”, a declarat Zarif în interviu. ”Otrava ucigaşă pentru politica externă este ca politica externă să devină o problemă de partid şi de luptă între facţiuni”, a adăugat el.

Preşedintele iranian Hassan Rohani nu a acceptat demisia pe care Zarif a anunţat-o luni pe Instagram.

Potrivit agenţiei Irna, citată de Reuters, Zarif a făcut apel la diplomaţi şi la alţi angajaţi ai Ministerului iranian de Externe să nu plece din instituţie.

”Insist către toţi (…) din Ministerul de Externe şi din reprezentanţe să-şi continue misiunea cu tărie pentru apărarea ţării şi să evite astfel de acţiuni”, a declarat Zarif, reacţionând la informaţiile potrivit cărora angajaţii ministerului ar putea părăsi instituţia după demisia lui.

Mohammad Javad Zarif (59 de ani) a condus diplomaţia în timpul primului mandat al lui Rohani (2013-2017) şi a fost numit din nou în post după realegerea preşedintelui, care este considerat un moderat, aminteşte la rândul său AFP.

El a fost negociator-şef, de partea iraniană, al acordului încheiat la Viena în iulie 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) pentru a pune capăt unei crize ce dura de 12 ani în legătură cu problema nucleară iraniană.

Dezavuat de către ultraconservatorii iranieni, Zarif s-a confruntat în ultimele luni cu critici tot mai intense după decizia preşedintelui american Donald Trump de retragere unilaterală a SUA din acord în mai 2018.

Washingtonul ”a luat notă” de această demisie, a indicat la rândul său secretarul de stat american Mike Pompeo, calificându-l pe responsabilul iranian drept expresia ”unei mafii religioase corupte” şi dând asigurări că politica americană rămâne neschimbată.

Citeşte şi: Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

”În toate privinţele, el (Zarif) şi Hassan Rohani sunt doar expresia unei mafii religioase corupte. Ştim că (ghidul suprem iranian) Khamenei ia, în final, toate deciziile”, a scris Pompeo pe Twitter.

Anunţul privind demisia lui Zarif a survenit în seara unei vizite surpriză la Teheran a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, care s-a întâlnit cu Khamenei şi Rohani. Agenţia Isna, citată de AFP, a relatat că Zarif nu a fost prezent la nici una dintre aceste întâlniri.

Susţinător fervent al acordului din 2015, chiar şi după retragerea americană, Zarif şi-a ”încrucişat sabia” de nenumărate ori cu adversarii săi politici începând din mai 2018. Diplomat experimentat, Zarif şi-a petrecut o mare parte din viaţă în SUA, ceea ce l-a făcut deosebit de suspect în ochii ultraconservatorilor. În timpul negocierilor de dinainte de acordul de la Viena din 2015, Zarif s-a întâlnit de mai multe ori cu omologul său american din acea vreme John Kerry, cu care a stabilit relaţii personale şi cordiale. 

Tags: Hassan RohaniIranMohammad Javad Zarifteheran
Categorii: Sinteze