După doi ani de aşteptare, carnavalul de la Rio de Janeiro a sărbătorit originile sale africane

Publicat:

Carnavalul de la Rio de Janeiro, un spectacol în acelaşi timp somptuos şi angajat, care celebrează originile sale africane, a continuat în cea de-a doua sa noapte cu o explozie de bucurie vindecătoare după doi ani de aşteptare în Brazilia din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP, potrivit agerpres.  

Pe Sambadrom, care a devenit încă o dată vibrant, cu peste 70.000 de spectatori, Paraiso do Tuiuti, prima dintre cele şase şcoli de samba care au defilat în noaptea de sâmbătă spre duminică, a deschis parada carelor alegorice, pe ritmuri antrenante de percuţie.


Citește și : O treime din gazele exportate de Rusia spre UE riscă să fie pierdute din cauza războiului în Ucraina (directorul executiv al Naftogaz)

Defilarea ei a adus un omagiu marilor personalităţi de culoare din lumea întreagă, precum Nelson Mandela, Barack Obama, RuPaul şi Beyonce.

“Este momentul potrivit să abordăm această temă, să îi promovăm pe liderii de culoare, pentru că trăim o perioadă complicată, cu multe prejudecăţi”, a declarat Felipe Cordeiro, un specialist în coafură în vârstă de 32 de ani, venit special din Vitoria, un oraş aflat la 500 de kilometri distanţă de Rio de Janeiro, pentru a participa la această defilare.

“Inima mea bate acum cu 1.000 de km/oră, este prima mea defilare, sunt sigur că va fi magică”, a adăugat el cu câteva secunde înainte să înceapă să danseze pentru şcoala Paraiso do Tuiuti.

Iar magia a fost, într-adevăr, prezentă: spectatorii au fost extaziaţi să îl vadă pe supereroul Black Panther apărând fulgerător dintr-un car alegoric reprezentând regatul fictiv Wakanda, graţie unui ingenios sistem de bârne mecanice.

Un alt car monumental arăta un “dragon de mare” portocaliu şi care bătea din aripi, deschizând calea pentru sute de dansatori în costume sclipitoare şi cu corpuri mai mult sau mai puţin goale şi acoperite cu paiete.

“Să-mi afirm indentitatea”

“Ceea ce m-a motivat cel mai mult în această seară a fost tema care a pus în valoare populaţia de culoare. Carnavalul de la Rio este făcut de persoane de culoare. Faptul că iau parte la această petrecere îmi permite să îmi afirm identitatea”, a declarat Camila Oliveira, o învăţătoare de 32 de ani din Rio de Janeiro, care a defilat şi ea tot pentru prima oară.

Prima noapte a carnavalului a inclus multe trimiteri la lupta împotriva rasismului şi la rădăcinile africane ale muzicii samba, mai ales în cadrul defilării şcolii Salgueiro, intitulată “Rezistenţă” şi inspirată din mişcarea contestatară Black Lives Matter din Statele Unite.

Unul dintre momentele puternice ale defilării a constat în prezentarea în vârful acelui car alegoric a mesajului “rasism” pe o coloană ce a fost dărâmată de dansatori care trăgeau de nişte corzi, la fel cum s-a întâmplat cu statuile unor proprietari de sclavi din Statele Unite şi Marea Britanie.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, două defilări au fost dedicate “orixas”, divinităţi ale Candomblé-ului, religie afro-braziliană afectată de numeroase prejudecăţi din partea bisericilor neopenticostale, care îl susţin de preşedintele de extrema-dreaptă Jair Bolsonaro.

Şcoala de samba Mocidade îi va aduce un omagiu lui Oxossi, zeul-vânător, în timp ce şcoala Grande Rio îl va evoca pe Exu, zeul-mesager, purtător al cunoştinţelor, dar adeseori diabolizat de curentele ultraconservatoare.

Guarana şi indigenii

Carnavalul de la Rio, care reprezintă adeseori întreaga diversitate a societăţii braziliene, acordă o importanţă deosebită şi indigenilor, apărătorii şi salvatorii pădurii amazoniene, consideraţi una dintre ultimele redute în faţa schimbărilor climatice.

Amazonia conţine numeroase bogăţii naturale, precum guarana, un fruct cu numeroase virtuţi nutritive şi terapeutice, tema aleasă în acest an de şcoala de samba Unidos da Tijuca.

Este vorba despre un subiect “fierbinte”, în contextul în care defrişările au atins noi recorduri după alegerea în funcţia de preşedinte a lui Jair Bolsonaro, favorabil exploatării miniere şi agricole a teritoriilor rezervate populaţiilor autohtone.

Citește și : Evacuarea civililor din Mariupol, ‘perturbată’ de armata rusă (adjunctul primarului)

În total, 12 şcoli de samba îşi dispută titlul de mare campioană a carnavalului, fiecare defilare fiind notată de juraţi în funcţie de nouă criterii, precum calitatea carelor alegorice şi a costumelor.

Însă pentru cei care trăiesc pe ritmuri de samba tot anul, faptul că au putut să defileze în această perioadă neobişnuită a anului, la două luni după data programată iniţial, reprezintă deja o mare victorie.

Carnavalul de la Rio a fost anulat în 2021 şi amânat în acest an din cauza pandemiei de COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.