După mai bine de 200 de ani, un urs a fost observat în Portugalia

Publicat:

Un urs venit din Spania a fost semnalat în nord-estul Portugaliei, ţară în care această specie a dispărut încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a anunţat joi Institutul Portughez de Conservare a Naturii şi Pădurilor (ICNF), relatează AFP, potrivit agerpres.

“Reapariţia indivizilor din această specie în Portugalia (…) a fost confirmată de ICNF”, a afirmat institutul pe site-ul său.


Citește și: Fostul președinte al Braziliei va fi din nou arestat

Animalul, aparţinând “foarte probabil” populaţiei de urşi prezentă în Munţii Cantabrici din nordul Spaniei, a fost reperat în Parcul Natural Montesinho şi în comuna Bragança, în nord-estul Portugaliei.

“Ultimele semnalări despre o prezenţă stabilă de urşilor bruni în Portugalia datează din secolul al XVIII-lea şi sfârşitul secolului al XIX-lea. Apoi au dispărut”, a spus ICNF.

Potrivit unei lucrări citate de mass-media portugheză, ultimul urs care a trăit în Portugalia a fost ucis în 1843 în zona montană Geręs (nord-vest).

Citește și: UE pregătește la Sibiu perioada post-Brexit și negocierile pentru posturile cheie

“Faptul că un urs a traversat graniţa, nu înseamnă că un urs trăieşte în Portugalia. În momentul de faţă, avem un animal rătăcit”, a declarat unul dintre autorii acestei lucări, Paulo Caetano, pentru un post de radio portughez.

Animalul este probabil “un mascul tânăr” care caută “un teritoriu liniştit, companie şi hrană”, a explicat jurnalistul.

Populaţia de urşi din Cordillera Cantabrică, care se întinde pe patru regiuni spaniole (Castilia-Leon, Asturias, Cantabria şi Galicia), a crescut de la adoptarea în 1989 a unui “plan de reimplantare”. În 2018, circa 330 de indivizi au fost recenzaţi, potrivit fundaţiei ecologiste Oso Pardo (Ursul Brun).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.