X

După mai bine de 200 de ani, un urs a fost observat în Portugalia

Un urs venit din Spania a fost semnalat în nord-estul Portugaliei, ţară în care această specie a dispărut încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a anunţat joi Institutul Portughez de Conservare a Naturii şi Pădurilor (ICNF), relatează AFP, potrivit agerpres.

“Reapariţia indivizilor din această specie în Portugalia (…) a fost confirmată de ICNF”, a afirmat institutul pe site-ul său.

Citește și: Fostul președinte al Braziliei va fi din nou arestat

Animalul, aparţinând “foarte probabil” populaţiei de urşi prezentă în Munţii Cantabrici din nordul Spaniei, a fost reperat în Parcul Natural Montesinho şi în comuna Bragança, în nord-estul Portugaliei.

“Ultimele semnalări despre o prezenţă stabilă de urşilor bruni în Portugalia datează din secolul al XVIII-lea şi sfârşitul secolului al XIX-lea. Apoi au dispărut”, a spus ICNF.

Potrivit unei lucrări citate de mass-media portugheză, ultimul urs care a trăit în Portugalia a fost ucis în 1843 în zona montană Geręs (nord-vest).

Citește și: UE pregătește la Sibiu perioada post-Brexit și negocierile pentru posturile cheie

“Faptul că un urs a traversat graniţa, nu înseamnă că un urs trăieşte în Portugalia. În momentul de faţă, avem un animal rătăcit”, a declarat unul dintre autorii acestei lucări, Paulo Caetano, pentru un post de radio portughez.

Animalul este probabil “un mascul tânăr” care caută “un teritoriu liniştit, companie şi hrană”, a explicat jurnalistul.

Populaţia de urşi din Cordillera Cantabrică, care se întinde pe patru regiuni spaniole (Castilia-Leon, Asturias, Cantabria şi Galicia), a crescut de la adoptarea în 1989 a unui “plan de reimplantare”. În 2018, circa 330 de indivizi au fost recenzaţi, potrivit fundaţiei ecologiste Oso Pardo (Ursul Brun).

Tags: AsturiasBragançaCantabriaCastilia-LeonCordillera CantabricăgaliciaGeręsInstitutul Portughez de Conservare a Naturii şi Pădurilor (ICNF)Munţii CantabriciOso PardoParcul Natural Montesinhoportugaliaspaniaurs
Categorii: Diaspora