După noile critici ale Washingtonului, China se face SCUT în faţa Pakistanului

Publicat:

Un înalt diplomat chinez, consilierul de stat Yang Jiechi, şi-a exprimat sprijinul pentru ‘rolul important’ al Pakistanului în ‘dosarul afgan’, în cadrul unei discuţii telefonice cu secretarul de stat american Rex Tillerson, care a avut loc la iniţiativa sa, după ce Washingtonul a formulat critici dure la adresa Islamabadului, informează joi AFP, conform agerpres.

Teritoriul pakistanez ‘este adesea un refugiu pentru agenţii haosului’, a denunţat luni, pe un ton ferm, preşedintele american Donald Trump, acuzând Pakistanul că oferă azil ‘criminalilor şi teroriştilor’ ce destabilizează Afganistanul vecin.


Citeşte şi: Confruntări VIOLENTE între poliţiştii italieni şi refugiaţii din Roma – VIDEO

China este de cu totul altă părere. ‘Trebuie să acordăm mare atenţie rolului important jucat de Pakistan în dosarul afgan’, a pledat consilierul de stat Yang Jiechi, într-o conversaţie pe care a purtat-o miercuri cu Rex Tillerson. ‘Trebuie să respectăm suveranitatea (Pakistanului) şi îngrijorările ei legitime în ceea ce priveşte securitatea sa’, a insistat Yang Jiechi în acest apel telefonic, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din China.

Este pentru a doua oară în această săptămână când Beijingul apără Islamabadul, după ce Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, a făcut elogiul ‘marilor sacrificii şi marilor eforturi (ale Pakistanului) în lupta împotriva terorismului’.

În plan mai general, China este hotărâtă ‘să facă să progreseze procesul de pace şi de reconciliere în Afganistan’, însă estimează că dialogul politic este ‘singurul mijloc de a găsi o soluţie’, a insistat Yang Jiechi.

Citeşte şi: MAE transmite ultimele informaţii legate de autocarul plin cu români, răsturnat în Germania

Beijingul s-a angajat să investească circa 50 de miliarde de dolari în Pakistan în cadrul unor proiecte de infrastructură dezvăluite în 2015, menite să lege regiunea chineză Xinjiang de portul pakistanez Gwadar.

Washingtonul a pus presiune în trecut pe Islamabad, considerat prea blând la adresa reţelei Haqqani, aliată a talibanilor afgani şi considerată a avea legături cu serviciile secrete pakistaneze.

Comentariile lui Yang Jiechi intervin pe fondul tensiunilor accentuate între Beijing şi Washington, în jurul practicilor comerciale ale gigantului asiatic şi ca urmare a noilor sancţiuni americane la adresa entităţilor chineze care fac comerţ în Coreea de Nord.

Citeşte şi: Incendiu puternic la un hotel din Berlin. Cel puţin şase oameni sunt răniţi – FOTO/VIDEO

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.