După trei decenii de conflicte, Turcia şi Armenia vor să-şi normalizeze relaţiile

Publicat:

Turcia şi Armenia au anunţat că doresc să-şi normalizeze relaţiile, după trei decenii în care relaţiile dintre cele două ţări au fost îngheţate, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

Astfel, Ankara şi Erevan plănuiesc să numească trimişi speciali pentru a coordona următorii paşi spre normalizare, a anunţat luni seara, în parlament, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, potrivit agenţiei turce Anadolu.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO) – Black News

Turcia va relua de asemenea zborurile charter între Istanbul şi Erevan, a adăugat Cavusoglu.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei a transmis marţi, într-un comunicat, că este pregătit să normalizeze relaţiile cu Turcia, confirmând numirea unui trimis special al Armeniei pentru reluarea dialogului cu Ankara.

“Armenia este pregătită pentru un proces de reglementare a relaţiilor cu Turcia fără condiţii prealabile (…)”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE armean, Vaan Unanian, citat de EFE.

Frontierele între cele două ţări au fost închise timp de trei decenii, iar relaţiile diplomatice au fost suspendate.

Încercările de apropiere din trecut, inclusiv acordul de pace din 2009, au eşuat.

Turcia are relaţii culturale şi religioase apropiate cu Azerbaidjanul, inamicul înveterat al Armeniei, şi a ajutat Baku să recâştige teritorii în timpul războiului de anul trecut în Nagorno-Karabah.

Cavusoglu a mai spus că normalizarea procesului va fi coordonată cu Azerbaidjanul, potrivit Anadolu. Detalii nu sunt deocamdată disponibile.

Citeşte şi: LISTA ROŞIE va fi eliminată după doar două săptămâni – Black News

Relaţiile dintre Armenia şi Turcia au fost de-a lungul istoriei unele complicate. Armenii au fost sistematic persecutaţi şi ucişi de otomani în 2015 şi 2016, scrie dpa, care adaugă faptul că, potrivit estimărilor istoricilor, mai mult de 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în acea perioadă.

Turcia respinge în mod ferm clasificarea acelor morţi drept genocid, afirmând că în acel conflict civil au fost ucişi atât armeni, cât şi turci. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.