X

După Trump, premierul sloven Janez Jansa critică OMS

Premierul sloven, conservatorul Janez Jansa, i-a cerut joi directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, să-şi dea demisia şi, la fel ca preşedintele american Donald Trump, a evocat la rândul său posibilitatea ca ţara sa să nu-şi mai achite contribuţia la această organizaţie pe care o acuză că nu a luat măsuri de prevenire a pandemiei cu noul coronavirus şi apoi a gestionat-o prost, potrivit agerpres.

”Demisia! Acum @Dr.Tedros”, a scris scurt pe Twitter premierul sloven, potrivit agenţiei EFE, mesaj transmis într-un comentariu la o înregistrare în care directorul general al OMS cere să nu se politizeze pandemia.

Citește și : Viktor Orban anunţă prelungirea restricţiilor în Ungaria pe durată nedeterminată

Anterior, miercuri, premierul Janez Jansa criticase şi Uniunea Europeană, pe care a acuzat-o că nu a ajutat Slovenia în această criză, el mulţumind în schimb Poloniei şi Ungariei pentru sprijinul primit.

Donald Trump şi Tedros Adhanom Ghebreyesus s-au angajat într-o dispută publică în timp ce pandemia se extinde. Washingtonul reproşează în principal OMS că această organizaţie a acceptat fără o analiză critică informaţiile incomplete prezentate de China – căreia Ghebreyesus i-a mulţumit pentru ”transparenţă” -, ignorarea avertismentelor timpurii ale Taiwanului privind transmiterea coronavirusului de la om la om şi opoziţia OMS faţă de închiderea graniţelor ca măsură de stopare a răspândirii acestui nou virus.

”Actele OMS au costat vieţi omeneşti”, acuză Departamentul de Stat al SUA, reproşând acestei organizaţii că a ”privilegiat politica în faţa sănătăţii publice”.

Citește și : Merkel consideră că există motive de optimism prudent privind evoluţia crizei în Germania

În replică, Tedros Adhanom Ghebreyesus cere să nu se ”politizeze virusul”, în sprijinul său venind şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a estimat că nu este ”momentul potrivit” ca această organizaţie ”esenţială” să fie criticată.

Tags: Donald TrumpJanez JansaOMSTedros Adhanom Ghebreyesustwitter
Categorii: Diaspora