X

După uciderea unui general de securitate, alegerile din Kandahar au fost amânate

Alegerile parlamentare în provincia afgană Kandahar, care urmează să aibă loc sâmbătă în Afganistan, vor fi amânate cu o săptămână după asasinarea şefului poliţiei din provincie, generalul Abdul Razeq, unul dintre cei mai puternici lideri afgani în domeniul securităţii, atacul fiind o lovitură dată guvernului afgan susţinut de Occident, au declarat vineri oficiali afgani, relatează AFP, potrivit agerpres.

Hafizullah Hashimi, purtător de cuvânt al Comisiei Electorale Independente, a declarat că decizia de a amâna votul a fost luată deoarece populaţia din Kandahar ”nu este pregătită moral să voteze” după uciderea generalului Abdul Razeq de către garda unui alt oficial de rang înalt.

Citeşte şi: Pentru Trump, situaţia e clară: ‘ Pare cert, Khashoggi e mort. Consecinţele vor fi severe!’ – VIDEO

Talibanii au revendicat atacul de joi în care au murit multe persoane şi altele au fost rănite în urma unui schimb de focuri în interiorul palatului guvernatorului provinciei Kandahar, unde avea loc o reuniune pe probleme de securitate la care participa şi comandantul forţelor NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, care a scăpat nevătămat, notează AFP.

Ameninţările şi atacurile comise de talibani şi gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea determina mulţi alegători să nu se prezinte la vot în pofida desfăşurării unui imens aparat de securitate: 54.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi. Zece candidaţi la scrutin şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi asasinaţi.

Integritatea votului este, de asemenea, discutabilă deoarece au fost descoperite multe cazuri de înregistrare multiplă.

Citeşte şi: Putin bagă-n sperieţi pe toată lumea: ‘ În caz de război nuclear, vom ajunge în Rai ca martiri; atacatorii vor pieri ca nişte păcătoşi!’

Peste 2.500 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 249 de mandate de parlamentar. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt deja aleşi, fiind descendenţi ai unor lideri de război, oameni de afaceri sau membri ai societăţii civile.

Acest scrutin este, de asemenea, considerat un pas crucial înaintea unei reuniuni a ONU la Geneva, în noiembrie, în care Afganistanul va trebui să demonstreze donatorilor săi progresele realizate în “procesele democratice”.

Tags: Abdul RazeqAfganistanalegeriAustin Scott MillerKandaharNATOstat islamictalibani
Categorii: Știrile zilei