X

După ultimele proteste masive din Columbia, preşedintele Ivan Duque cheamă la dialog naţional

Preşedintele columbian Ivan Duque a cerut un “dialog naţional” în urma unor proteste masive împotriva guvernului său, soldate cu trei morţi şi încheiate vineri cu violenţe la Bogota, unde a fost impusă starea de asediu, informează AFP, potrivit agerpres.

“Începând de săptămâna viitoare, voi lansa un dialog naţional ce va consolida agenda de politică socială actuală, lucrând astfel într-un mod unit, cu o viziune pe termen mediu şi lung, ceea ce ne va permite să eliminăm discrepanţele sociale”, a spus şeful statului în timpul unui discurs televizat.

Citește și : Li Keqiang: China nu va recurge la o devalorizare competitivă a yuanului

Preşedintele de dreapta al Columbiei, nepopular după doar cincisprezece luni la putere, era reticent cu o zi înainte în privinţa unui dialog direct. S-a hotărât însă să facă un prim pas în direcţia organizaţiilor sociale care au generat cea mai mare mobilizare din ultimii ani.

“Acest dialog va avea loc cu toate sectoarele sociale şi politice din regiuni. Voi folosi mijloace electronice şi mecanisme participative (…) pentru ca toţi să putem construi o cale semnificativă de reformă”, a adăugat el.

Duque a făcut această declaraţie la scurt timp după ce primarul capitalei Enrique Penorosa a decretat starea de asediu începând cu ora locală 21:00 (02:00 GMT sâmbătă) ca răspuns la confruntările din timpul zilei dintre protestatari şi poliţie, desfăşurate în sudul capitalei în care trăiesc 7 milioane de locuitori.

Şeful statului columbian a adăugat că “a decis să consolideze prezenţa forţei publice” şi a dispus “desfăşurarea de patrule comune ale poliţiei şi armatei în cele mai critice locuri”.

Citește și : Un manual UNESCO învaţă presa cum să informeze despre violenţa de gen

Sute de oameni au protestat vineri seara în faţa locuinţei preşedintelui Ivan Duque din Bogota, sfidând restricţiile de circulaţie. Protestatarii cântau imnul naţional în timp ce băteau în vase şi tigăi, o formă de protest inedită în Columbia.

În cursul zilei de vineri, câteva sute de persoane au manifestat din nou în mai multe oraşe din ţară.

Tags: bogotadialog naţionalEnrique PenorosaIvan DuqueprotesteViolente
Categorii: Știrile zilei