După un val de critici fără precedent, preşedintele iranian numeşte trei femei în guvernul său

Publicat:

Preşedintele iranian Hassan Rohani, extrem de criticat pentru că şi-a format un cabinet de miniştri doar din bărbaţi, a decis să includă şi trei femei în guvern, două în calitate de vicepreşedinţi şi o a treia ca asistentă specială, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Astfel, Massoumeh Ebtekar a fost numită vicepreşedinte pentru femei şi familie, Laya Joneydi – vicepreşedintă pentru ‘probleme juridice’ şi Shahindokht Mollaverdi – asistentă specială responsabilă de ‘drepturile cetăţenilor’.


Prin urmare, cabinetul lărgit are în rândurile sale cu o femeie mai puţin decât vechiul guvern, care includea patru reprezentante ale sexului frumos – trei în calitate de vicepreşedinţi şi o asistentă specială.

Citeşte şi: Iran: Preşedintele Rouhani a ales numai bărbaţi pentru cabinetul său, în ciuda promisiunilor electorale

Un ministru şi opt vicepreşedinţi mai trebuie să fie numiţi, dar nu se aşteaptă desemnarea niciunei femei în respectivele funcţii.

Spre deosebire de miniştri, vicepreşedinţii nu au nevoie să obţină votul de încredere din partea parlamentului, care urmează să se pronunţe începând de marţi asupra fiecărui ministru desemnat.

Preşedintele Rohani a fost aspru criticat, în special de reformatori, pentru că nu a numit femei în posturi ministeriale şi nu a întinerit cabinetul său.

“Felicitări pentru numirea masivă a sunniţilor (care formează mai puţin de 10% din populaţie), a femeilor şi tinerilor în guvern”, a scris pe un ton ironic într-o postare pe Twitter realizatorul Hossein Dehbashi, care a luat parte activă în prima campanie prezidenţială a lui Rohani în 2013, dar şi-a intensificat criticile în ultimii ani împotriva sa.

“Ne-am aşteptat la numirea a cel puţin unei femei”, declarase marţi şi Mohammad Reza Aref, liderul deputaţilor reformatori din parlament, evocând – potrivit presei iraniene – că delegaţia şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, venită la Teheran sâmbătă pentru a asista la ceremonia de învestire a preşedintelui Rohani, era compusă practic din femei.

Deputaţii reformatori au afirmat că mai mulţi dintre miniştrii desemnaţi ar putea să nu obţină votul de încredere al parlamentului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.