Un ‘dur’ de la Teheran ‘pune punctul pe i’: ‘Ar fi o greşeală gravă să rămânem în acordul nuclear dacă SUA se retrag’

Publicat:

Iranul ar face o “greşeală gravă” dacă ar rămâne în acordul nuclear internaţional din 2015 în cazul în care SUA se retrag din acest acord, a declarat marţi un înalt responsabil de orientare “dură” de la Teheran, relatează Reuters, potrivit agerpres.

“Dacă SUA părăsesc acordul, trebuie să ştie că asta va însemna sfârşitul său”, a afirmat Mohammad Javad Larijani, preşedintele Înaltului consiliu iranian pentru drepturile omului şi consilier de politică externă al ayatollahului Ali Khamenei, citat de agenţia de presă iraniană Tasnim.


Citeşte şi: Mare opozant al lui Trump, acuzat că îşi bătea iubitele!Procurorul statului New York şi-a dat demisia

Preşedintele iranian Hassan Rohani a indicat luni că Teheranul ar putea menţine acordul nuclear, chiar dacă Washingtonul renunţă.

Comunitatea internaţională se află marţi în aşteptarea deciziei preşedintelui american Donald Trump referitoare la retragerea sau nu a SUA din acordul nuclear, ce prevede o ridicare treptată şi condiţionată a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul garanţiei că acesta nu se va dota cu arma atomică. Trump ar urma să anunţe o decizie în acest sens la ora 18.00 GMT.

Acordul a fost încheiat la 14 iulie 2015, la Viena, după 12 ani de criză şi 21 de luni de negocieri aprinse, între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Bavaria; doi morţi şi 14 răniţi

Un proeminent cleric iranian, Kazem Sedighi, a dat asigurări marţi că liderul spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, a prezis de la bun început că acordul nuclear cu marile puteri “se va prăbuşi”.

“Am fost conştienţi de la bun început că acest acord este fragil şi se va prăbuşi. Acum vedem că Liderul suprem a prevăzut cu justeţe acest lucru”, a spus Sedighi, citat de agenţia Fars.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.