X

Duterte îi mulţumeşte lui Putin pentru armele ruseşti

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte i-a mulţumit vineri lui Vladimir Putin pentru livrările de arme ruse către Filipine, în cadrul unei întâlniri în marja summitului Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), la Da Nang, în Vietnam, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În numele poporului filipinez, aş dori să-mi exprim recunoştinţa specială pentru ajutorul oportun pe care Rusia ni l-a acordat, furnizându-ne camioane şi arme”, a declarat Duterte, potrivit afirmaţiilor sale traduse în limba rusă, în debutul întâlnirii sale cu preşedintele Putin.

“Acesta ne era într-adevăr indispensabil pentru a ne completa stocurile” într-un moment în care armata filipineză lupta cu militanţii grupării jihadiste Statul Islamic în sudul ţării, a subliniat el, adăugând: “Nu-l vom uita niciodată!”. “Militarii filipinezi au admirat armele pe care Rusia ni le-a furnizat, arme de înaltă precizie”, a remarcat Duterte.

Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

El a recunoscut că “visează să creeze forţe armate şi o poliţie naţională puternice” înainte de sfârşitul mandatului său.

“Primul meu gând era să cumpăr arme din SUA”, a indicat el, în timp ce Washingtonul a jucat timp de ani de zile rolul de protector principal al Filipinelor, de care americanii sunt legaţi printr-un tratat de apărare. “Dar pentru că preşedintele şi Congresul au o putere egală în SUA, asta nu era uşor”, a spus preşedintele filipinez. “Armele furnizate de Rusia, arme moderne, le-am dat unităţilor de forţe speciale. În prezent, am intenţia să continui să cumpăr astfel de arme”, a adăugat el.

De la sosirea sa la putere la sfârşitul lunii iunie 2016, Rodrigo Duterte, care l-a descris în trecut pe preşedintele rus Vladimir Putin drept “eroul” său, s-a străduit să modifice radical politica externă a ţării sale, întorcând-o spre China şi Rusia în detrimentul Washingtonului, aliatul său tradiţional.

La sfârşitul lui octombrie, Rusia a anunţat un acord privind vânzări de arme şi o cooperare militară şi tehnică cu Manila, cu ocazia primei vizite în Filipine a ministrului apărării rus, Serghei Şoigu.

Tags: APEC (Forumul de cooperare economică Asia-Pacific)armeChinaDa NangmanilaRodrigo DuterterusiaSerghei ŞoiguVietnamVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei