ECA: Condiţii de concurenţă inechitabile pentru comercianţii de încredere din programul vamal al UE

Publicat:

Curtea de Conturi Europeană a constatat că programul privind operatorii economici autorizaţi (AEO), introdus de UE pentru a simplifica procedurile vamale pentru comercianţii de încredere, prezintă unele deficienţe şi lacune, potrivit unui raport publicat vineri de ECA, potrivit agerpres.

În calitate de gardian al finanţelor UE, Curtea critică faptul că ţările UE tratează comercianţii de încredere în mod neuniform. Prin urmare, în pofida pieţei unice, nu există condiţii de concurenţă echitabile pentru comercianţii de încredere înregistraţi în diferite ţări din UE. Acest lucru sporeşte riscurile operaţionale şi financiare pentru operaţiunile vamale şi pentru bugetul UE şi contravine obiectivului principal al programului.


Citeşte şi: De ce fug condamnații români în Italia? – Black News

Programul AEO simplifică procedurile vamale pentru comercianţii care respectă în mod consecvent normele vamale şi pe cele fiscale. Aceşti comercianţi primesc, în schimb, un tratament vamal preferenţial. De exemplu, aceştia beneficiază de controale mai rapide, care pot fi anunţate în prealabil şi efectuate la locul ales de ei. Astfel, programul simplifică birocraţia, elimină controalele inutile şi protejează bugetul UE, deoarece permite autorităţilor vamale să îşi concentreze controalele asupra comercianţilor care prezintă un risc mai mare.

“În fiecare secundă, mărfuri în valoare de aproximativ 241.000 de euro trec frontiera vamală externă a UE. Programul AEO este marca de încredere a vămilor din UE pentru comercianţii fiabili, dar trebuie să fie gestionat mai bine. Ne aşteptăm ca recomandările noastre să fie luate în considerare de Comisia Europeană în propunerea sa iminentă de reformare a Codului vamal al Uniunii”, a declarat Ildiko Gall-Pelcz, membră a Curţii responsabilă pentru acest raport.

La sfârşitul anului 2022, în UE existau 18.210 operatori economici autorizaţi, faţă de 512 în 2008, când a început programul. În opinia auditorilor, cu cât participă mai mulţi comercianţi de încredere, cu atât mai sigur şi mai securizat devine întregul lanţ de aprovizionare pentru UE. Creşterea numărului de comercianţi de încredere promovează totodată comerţul legitim, cu consecinţe favorabile atât pentru economia UE, cât şi pentru bugetul Uniunii, întrucât comercianţii de încredere comit mult mai puţine încălcări. Pe de altă parte, auditorii au constatat că performanţa programului nu este măsurată în mod adecvat, deoarece sistemul actual de raportare este voluntar, neverificabil şi incomplet.

Auditorii subliniază importanţa egalităţii de tratament, cel mai important factor care îi încurajează pe comercianţi să solicite intrarea în program. Avantajele disponibile pentru comercianţii de încredere variază semnificativ de la un stat membru la altul. Unele ţări acordă avantaje doar acelor comercianţi de încredere care au anumite roluri în lanţul de aprovizionare. Comercianţii de încredere care efectuează operaţiuni vamale în alte state membre sunt dezavantajaţi în comparaţie cu cei locali. În plus, autorităţile vamale nu monitorizează în mod corespunzător situaţia comercianţilor de încredere din alte ţări ale UE. Reevaluarea, o etapă care trebuie efectuată de autorităţile vamale atunci când legislaţia sau statutul comercianţilor de încredere se modifică, nu are loc întotdeauna în termenul stabilit. Unii comercianţi şi-au menţinut statutul fără a fi controlaţi.

Citeşte şi: Fostul cancelar german Schroeder nu a reuşit să recapete în instanţă biroul de care fusese deposedat din cauza prieteniei cu Putin – Black News

Potrivit ECA, Comisia Europeană nu monitorizează în mod corespunzător dacă statele membre acordă comercianţilor de încredere avantajele la care aceştia au dreptul. În acest sens, Executivul UE nu se asigură pe deplin de respectarea legislaţiei vamale de către toate statele membre. În plus, Comisia nu verifică în mod sistematic modul în care statele membre pun în practică acordurile de recunoaştere reciprocă pe care UE le-a încheiat cu ţări terţe, cum ar fi SUA, China şi Regatul Unit.

Programul AEO este în vigoare din 2008 şi este deschis oricărui comerciant stabilit pe teritoriul vamal al UE. Pentru a deveni AEO, un comerciant trebuie să facă obiectul unei evaluări aprofundate de către autorităţile vamale naţionale. La sfârşitul anului 2022, cel mai mare număr de AEO se regăseau în Germania (7.127), urmată de Franţa (1.879) şi Italia (1.715). Odată acordat, statutul de AEO trebuie recunoscut de toate statele membre ale UE. Aceşti operatori joacă un rol important în comerţul UE: în 2020, AEO au fost implicaţi în 74 % din totalul importurilor în UE şi în 83 % din totalul exporturilor din UE. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.