Economia Coreei de Nord se prăbuşeşte. Seulul este în cel mai abrupt declin din ultimii 20 de ani

Publicat:

Banca centrală de la Seul estimează că economia Coreei de Nord a înregistrat în 2017 cel mai mare declin din ultimele două decenii, PIB-ul țării scăzând cu 3,5% comparativ cu anul precedent, un semn clar că sancțiunile internaționale au avut un efect major asupra economiei nord-coreene.

“Sancțiunile au fost mai drastice în 2017 decât erau în 2016”, a declarat Shin Seung-cheol, un oficial din cadrul Băncii centrale de la Seul, care a precizat că producția industrială, care a scăzut cu 8,5%, a avut de suferit în urma interdicțiilor privind exporturile de cărbune, oțel și produse textile, informează agenția de știri Reuters, conform mediafax.


Citeşte şi: Moscova cere ajutor online pentru rusoaica arestată în SUA

În a doua jumătate a anului trecut, China, cel mai important partener comercial al Phenianului, a implementat cu mai mare strictețe sancțiunile împotriva Coreei de Nord, iar acest lucru a avut un efect major asupra economiei nord-coreene.

Experții sud-coreeni sunt de părere că situația economiei nord-coreene se va înrăutăți anul acesta, în condițiile în care volumul comerțului China-Coreea de Nord a scăzut cu 59,2% în prima jumătate a acestui an.

În 1997, când Coreea de Nord se confrunta cu o perioadă de criză alimentară majoră, economia țării a înregistrat atunci un declin de 6,5%.

Ca urmare a numeroaselor teste balistice și nucleare efectuate anul trecut de regimul de la Phenian, Consiliul de Securitate ONU a aprobat sancţiuni tot mai dure la adresa Coreei de Nord, inclusiv interzicând o mai mare parte din exporturile nord-coreene, limitând accesul Phenianului la piaţa petrolului şi lunând măsuri pentru a diminua veniturile obţinute de regim de la cetăţenii nord-coreeni care lucrează peste hotare.

Citeşte şi: 11 oameni au murit după scufundarea unui vapor turistic în SUA

În luna iunie, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a solicitat preşedintelui chinez Xi Jinping să ajute Phenianul la eliminarea cât mai rapidă a sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord, motivând că este necesară eliminarea sancţiunilor întrucât summitul de la Singapore a dus la detensionarea situaţiei din Peninsula Coreea.

Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un au anunţat, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, din 12 iunie, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

Conferința regională ‘Banii în politică’: Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale

Conferința regională 'Banii în politică': Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale Globalizarea și digitalizarea au schimbat modul de desfăşurare a campaniilor electorale,...

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat la cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.