X

Economia Ucrainei scade cu 15 la sută în primele trei luni ale acestui an

Războiul cu Rusia a făcut ca economia Ucrainei să se contracte cu 15,1% în primele trei luni ale acestui an, a calculat joi agenția de statistică, conform The Guardian , informează mediafax.

Invazia Rusiei din 24 februarie a afectat mari părți din economia ucraineană, o mulțime de companii fiind nevoite să închidă sau să reducă dramatic producția.

Citește și : Un jurnalist freelancer care lucra pentru serviciul din Belarus al Radio Free Europe, condamnat la închisoare pentru ‘extremism’

Fondul Monetar Internațional prognozează o contracție a produsului intern brut al Ucrainei de 35% pe întreg anul 2022, iar ministrul ucrainean de finanțe, Sergiy Marchenko, a declarat la jumătatea lunii mai că anticipează o scădere de 45-50%.

Inflația a accelerat la 18% în luna mai, de la 16,4% în aprilie, a declarat agenția de statistică, prețurile alimentelor continuând să crească vertiginos.

Banca centrală ucraineană a avertizat că inflația globală ar putea crește până la 20 la sută până la sfârșitul anului 2022.

Pe 2 iunie, banca centrală a majorat rata dobânzii cheie la 25 la sută, de la 10 la sută anterior, în încercarea de a limita inflația și de a proteja hrivna, moneda națională.

Citește și : Rusia şi Ucraina fac un nou schimb de corpuri ale militarilor ucişi

Tags: Fondul Monetar InternaţionalInflațiarusiaSergiy Marchenko
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina