Ecosistemele din Antarctica, ameninţate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic (studiu)

Publicat:

Ecosistemele din Antarctica, ameninţate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic (studiu)

Ecosistemele din Antarctica ar putea fi ameninţate de sosirea unor specii marine non-native şi de poluarea marină dinspre porţiuni de uscat din emisfera sudică, potrivit unor modelări oceanografice realizate recent de cercetători, informează DPA.

Anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că speciile non-native plutesc în derivă doar dinspre insule îndepărtate şi nepopulate din Oceanul Antarctic, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

O nouă cercetare publicată joi în Global Change Biology sugerează că acestea ar putea ajunge pe coastele Antarcticii dinspre toate continentele sudice.

Speciile non-native pot ajunge în Antarctica pe obiecte plutitoare precum varec, lemne plutitoare, piatra ponce şi plastic, susţin oamenii de ştiinţă.

Coautorea Crid Fraser a spus că varecul ar putea însemna o potenţială ”dublă lovitură” pentru ecosistemul marin din Antarctica.

”Alga Durvillaea şi varecul au dimensiuni foarte mari – deseori depăşesc 10 metri în lungime – şi creează un habitat asemănător unei păduri pentru numeroase animale mici, pe care le transportă cu ele în timpul lungii călătorii până în Antarctica”, a spus ea.

”Dacă acestea colonizează Antarctica, ecosistemele marine de acolo s-ar putea schimba dramatic”.

Utilizând o modelate a curenţilor de suprafaţă, precum şi date despre valuri din perioada 1997-2015, oamenii de ştiinţă au urmărit mişcarea resturilor plutitoare dinspre mai multe surse de uscat din emisfera sudică către Antarctica.

”Am descoperit că obiecte plutind în derivă au ajuns pe coasta Antarcticii în fiecare dintre anii pentru care s-a făcut simularea. Pare să fie un bombardament constant cu tot ceea ce pluteşte – fie că e vorba de varec sau de o sticlă de plastic”, a spus coautoarea studiului Adele Morrison.

Cele mai multe obiecte plutitoare au ajuns la vârful Peninsulei Antarctice, o regiune cu temperaturi oceanice relativ calde şi unde deseori lipseşte gheaţa, ceea ce o transformă într-o zonă propice pentru instalarea speciilor non-native, au spus cercetătorii.

Prin prisma scăderii dramatice a dimensiunii banchizei din Antarctica aceste conexiuni devin îngrijorătoare.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

”Gheaţa din banchiză este foarte abrazivă aşa că acţionează asemenea unei bariere care previne stabilirea cu succes a speciilor non-native în Antarctica”, a spus autoarea principală a studiului, Hannah Dawson.

”Dacă declinul recent al banchizei din Antarctica continuă, atunci vieţuitoarele care plutesc pe suprafaţa apei sau ataşate de obiecte plutitoare ar putea mai uşor să colonizeze continentul, ceea ce ar avea un impact major asupra ecosistemelor”, a mai spus cercetătoarea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ceaiul de sunătoare – beneficii și proprietăți

Ceaiul de sunătoare – beneficii și proprietăți Mulți oameni se tem că unele ceaiuri cumpărate din magazine nu sunt naturale și pot conține diverse substanțe,...

Taylor Swift a fost cuprinsă de frică şi de vinovăţie după anularea concertelor din Viena

Taylor Swift a fost cuprinsă de frică şi de vinovăţie după anularea concertelor din Viena Megastarul pop american Taylor Swift a dezvălui că a fost...

Prinții William și Harry, revedere după o pauză de luni întregi: Ce eveniment i-a reunit pe frați

Prinții William și Harry, revedere după o pauză de luni întregi: Ce eveniment i-a reunit pe frați Ce spun martorii despre întâlnirea recentă a prinților...

Pelerinaj în Rusia: Încă 60 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să ajungă la Moscova la început de septembrie

Pelerinaj în Rusia: Încă 60 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să ajungă la Moscova la început de septembrie Încă 64 de preoți ai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.