X

Ecuadorul face un prim pas spre un acord comercial cu SUA

Statele Unite şi Ecuadorul au semnat marţi la Quito prima fază a unui acord comercial care stabileşte un cadru de reglementare pentru procedurile vamale şi comerciale bilaterale, precum şi pentru lupta împotriva corupţiei, notează AFP, potrivit agerpres.

Documentul a fost semnat la palatul prezidenţial de reprezentantul american pentru Comerţ (USTR), Robert Lighthizer, şi ministrul ecuadorian al producţiei, comerţului exterior, investiţiilor şi pescuitului, Ivan Ontaneda.

Citește și : Hackerii ruşi sunt bănuiţi că au atacat cibernetic Storting-ul norvegian

El conţine patru capitole referitoare la administraţia comercială şi vamală, bunele practici de reglementare, avantajele pentru firmele mici şi mijlocii şi lupta împotriva corupţiei.

Această prima fază a acordului nu conţine problemele sensibile ca accesul pe pieţe sau produsele agricole, a avertizat ministrul ecuadorian. În plus, nu este nici un acord tarifar, a adăugat el.

“Această primă etapă deschide calea spre obiective mult mai largi, unor acorduri mult mai puternice, mult mai permanente”, a afirmat preşedintele gazdă, Lenin Moreno care a reluat relaţiile cu Washingtonul după distanţa impusă de predecesorul său Rafael Correa (2007-2017).

Citește și : Atena acuză Turcia că SPONSORIZEAZĂ traficul de migranţi

Fostul şef al statului s-a opus unui acord de liber schimb cu Statele Unite.

Robert Lighthizer a apreciat că acest acord “completează reforma economică pragmatică a preşedintelui Moreno” care a mai reluat relaţiile şi cu o serie de organizaţii internaţionale, ca FMI.

Statele Unite sunt principalul partener comercial al Ecuadorului şi sursa a 20% din investiţiile directe străine din ţară. 

Tags: acord comercialecuadorIvan OntanedaLenin MorenoQuitoRafael CorreaRobert LighthizerSUA
Categorii: Știrile zilei