Editorii dezaprobă mișcarea guvernului indian de a controla știrile online

Publicat:

Sindicatul editorilor din India este profund deranjat de inițiativa guvernului de a controla știrile de pe rețelele de socializare prin intermediul unei unități autoproclamate de verificare a faptelor, a declarat vineri organismul de profil, potrivit Reuters, informează mediafax.

Sindicatul editorilor din India spun că noile reguli de control sunt „draconice” și „asemănătoare cenzurii”.


Citește și: Un bărbat înarmat ar fi încercat să pătrundă în clădirea Ministerului Apărării de la Moscova

Modificările aduse normelor IT ale țării impun platformelor „sănu publice, să nu partajeze și să nu găzduiască informații false, false sau înșelătoare” despre guvern.

Administrația prim-ministrului indian Narendra Modi a fost în repetate rânduri implicată în lupte cu diverse platforme de socializare atunci când acestea nu au ținut cont de solicitările de retragere a anumitor conținuturi sau conturi pentru că ar fi răspândit informații false.

Guvernul federal a anunțat joi că va numi unitatea de verificare a faptelor pentru a identifica informațiile false, false sau înșelătoare, însă Editors Guild pune sub semnul întrebării mecanismul de guvernare al unității, puterile sale extinse în determinarea știrilor false și dreptul de a face apel în astfel de cazuri.

„Toate acestea contravin principiilor justiției naturale și se aseamănă cu cenzura”, a afirmat organismul într-o declarație.

„Prin urmare, notificarea de către minister a unor astfel de reguli draconice este regretabilă. Breasla îndeamnă din nou ministerul să retragă această notificare și să desfășoare consultări cu organizațiile media și organismele de presă”.

Dar guvernul indian a declarat vineri că regulile nu sunt draconice și nu au puteri extinse.

„Dacă au ales să nu țină cont de verificarea faptelor, singura consecință este că departamentul în cauză poate recurge la o cale de atac împotriva intermediarului din social media”, a declarat pe Twitter Rajeev Chandrasekhar, ministrul de stat indian pentru IT, ca răspuns la un tweet al unui lider al opoziției care a criticat regula.

Citește și:  Bolnav de leucemie, Berlusconi este optimist: ‘Voi reuşi şi de data asta!’

Chandrasekhar, vorbind joi cu reporterii, a respins îngrijorările că modificările ar duce la cenzură și a asigurat că verificările de fapt vor fi făcute într-un mod credibil.

Organizația pentru drepturile digitale Internet Freedom Foundation (IFF) a declarat că termenii nedefiniți precum „fals” și „înșelător” din amendament îi fac susceptibili de a fi folosiți în mod abuziv de către autorități.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei Argentina a reușit să se califice în semifinale...

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.