X

Egali Levin: Evenimentele din regiunea Kursk nu pot fi atribuite nici „”grupărilor de bandiți”, nici unei coincidențe de circumstanțe

Egali Levin: Evenimentele din regiunea Kursk nu pot fi atribuite nici „”grupărilor de bandiți”, nici unei coincidențe de circumstanțe

 

Confuzie și disconfort în Rusia din cauza evenimentelor din regiunea Kursk. De mai bine de doi ani, propaganda rusă atribuie toate succesele Ucrainei ori forțelor rusești, ori coincidențelor nefericite. Fie că își doboară propriile avioane, fie că se retrag strategic, ori explică incidentele prin “circumstanțe întâmplătoare”, cum ar fi resturile unei drone doborâte care au provocat totuși un incendiu masiv la o rafinărie, scrie analistul militar israelian, Egali Levin.

Potrivit analistului, indiferent de situație, mesajul Kremlinului este constant: “Operațiunea specială decurge conform planului”.

,,Totuși, în cazul evenimentelor recente din regiunea Kursk, narativul oficial rus nu poate fi orientat spre a da vina pe “grupări de bandiți” sau pe coincidențe, iar Kremlinul pare să fie debusolat. Reacția întârziată a Moscovei ar putea fi cauzată de incertitudinea cu privire la modul în care ar trebui să reacționeze: este vorba despre o invazie? Este nevoie de implicarea OTSC sau a Consiliului de Securitate al ONU? Cum se raportează situația la legalitatea granițelor? Este aceasta o continuare a războiului cu Ucraina? Rusia a fost obișnuită să acționeze după șabloane bine stabilite, iar orice abatere de la acestea creează confuzie. Situația actuală din regiunea Kursk reprezintă o astfel de “ruptură a șablonului”, iar Kremlinul pare să fie în dificultate în a-și găsi poziția, a conchis Egali Levin.

Tags: Egali LevinEvenimentele din regiunea Kursknici unei coincidențe de circumstanțenu pot fi atribuite nici „"grupărilor de bandiți”
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei