X

Egipt : Abdel Fattah Al-Sissi a câştigat alegerile prezidenţiale cu peste 90% din voturi

Preşedintele egiptean Abdel Fattah Al-Sissi a câştigat alegerile prezidenţiale cu peste 90% din voturile exprimate, potrivit primelor estimări publicate joi de presa de stat, dar participarea este sub 50%, potrivit aceloraşi surse, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit cotidianului Al-Ahram, Al-Sissi a obţinut 92% din voturi, cu o rată de participare de 42%, relatează EFE. Au votat aproximativ 23 de milioane din cei aproape 60 de milioane de alegători, conform AFP.

Citește și : Republica Moldova : Parlamentul examineză proiectul de lege privind urgentarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău

Acest ziar apropiat regimului scrie că Al-Sissi a obţinut aproximativ 23 milioane de voturi din cele 25 milioane exprimate, în timp ce unicul său rival, Moussa Mostafa Moussa, nu a obţinut decât 3% din sufragii.

Cotidianul de stat Akhbar al-Yaoum şi agenţia de presă Mena au difuzat cifre similare.

Participarea ar fi mai mică decât cea de la alegerile din 2014, atunci când Al-Sissi a câştigat primul său mandat prezidenţial, în condiţiile unei prezenţe la urne de 47%, conform datelor oferite atunci de autorităţile de la Cairo şi a căror veridicitate a fost pusă la îndoială de opoziţie.

Rezultatele oficiale vor fi anunţate de autoritatea electorală lunea viitoare.

Alegerile prezidenţiale în Egipt au avut loc pe durata a trei zile săptămâna aceasta, de luni până miercuri, pe teritoriul întregii ţări, secţiile de votare fiind deschise 12 ore pe zi, deşi miercuri autoritatea electorală a extins perioada de votare cu o oră din cauza ‘creşterii numărului de alegători care au dorit să voteze’ şi de asemenea din cauza vremii nefavorabile.

Victoria lui Al-Sissi este aproape sigură, întrucât singurul său rival, aliat al preşedintelui, nu a participat la mitinguri în timpul campaniei electorale şi aproape că nu a făcut agitaţie pentru a se face cunoscut.

Partidele de opoziţie au îndemnat la boicotarea alegerilor, considerându-le drept o ‘farsă’, potrivit EFE.

Citește și : Rusia cere ajutorul Londrei în ancheta privind otrăvirea Iuliei Skripal

Tags: al-Sissialegerile prezidentialeCairoegiptestimări
Categorii: Sinteze