X

Egipt : Un cântec în care preşedintele al-Sissi este criticat a devenit viral în plină campanie electorală

Un cântec al interpretului egiptean Ramy Esam, în care preşedintele Abdel Fattah al-Sissi este criticat pe ritmuri de muzică rock, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din 26 martie, a fost ascultat de peste 2,7 milioane de ori de la apariţia sa, în urmă cu 12 zile, relatează sâmbătă EFE.

Melodia, intitulată Balaha (curmală – n.r.), a fost postată pe platforma Youtube la 26 februarie de autorul ei, devenit cunoscut după revoltele populare din 2011, care au dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui de la acea vreme a Egiptului, Hosni Mubarak, potrivit agerpres.

În ultima sa melodie, ascultată de 2.709.944 de ori, Esam îl critică pe preşedinte, pe care îl numeşte “curmală”, apelativ folosit de detractorii lui Al-Sissi pentru a se referi la noul om forte al Egiptului. Pe tot parcursul cântecului, interpretul cere plecarea lui Al-Sissi, îi critică politicile şi spune că egiptenii “s-au săturat de moaca lui”.

Citește și : Columbia : China a achiziționat o proprietate a unui narcotraficant pentru a construi noua ambasadă de la Bogotá

Esam face parte din tânăra generaţie de interpreţi apăruţi după Primăvara Arabă şi care abordează cântece de revoltă, cu un puternic conţinut social şi politic.

“Pâine, libertate şi justiţie socială” sau “Măgarul şi catârul” sunt doar câteva dintre titlurile unor cântece mai vechi ale lui Esam, născut în 1987 în oraşul Mansoura (120 km nord-est de capitala Cairo).

Alegerile prezidenţiale egiptene, în care Al-Sissi porneşte ca unic favorit la reînnoirea mandatului, au fost extrem de criticate de opoziţie. Singurul contracandidat al lui Al-Sissi, Moussa Mostafa Moussa, este practic un necunoscut în Egipt. O dovadă în acest sens este faptul că în primul său act electoral, desfăşurat la Cairo la 4 martie, Moussa a reuşit să atragă doar aproximativ 20 de persoane.

Tags: Abdel Fattah al-Sissicampanie electoralacântecprezidenţialeRamy Esamrock
Categorii: Sinteze