X

Egipt : Preşedintele Abdel Fattah al-Sissi a fost reales cu 97,08% din voturi (rezultate oficiale)

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a fost reales pentru un al doilea mandat de patru ani, cu 97,08% din voturile valabil exprimate în scrutinul desfăşurat la începutul săptămânii trecute, a comunicat luni Autoritatea Electorală Naţională, transmit AFP şi dpa, conform agerpres.

În cifre absolute, în favoarea lui Sissi s-au pronunţat 21.835.387 de alegători, iar pentru singurul contracandidat al acestuia, Moussa Mostafa Moussa, 656.534 de votanţi (2,92%), a precizat Lasheen Ibrahim, preşedintele Autorităţii Electorale, într-o conferinţă de presă.

Citește și : Un oligarh rus a fost arestat pentru deturnare de fonduri. Reacţia Kremlinului nu se lasă aşteptată

Rata de participare la scrutin, unica miză a acestui scrutin, a fost de 41,5%, aproape 25 milioane de egipteni exprimându-şi votul.

Moussa este un politician puţin cunoscut, a cărui candidatură de ultim moment a fost considerată mai mult simbolică, pentru a da scrutinului aparenţa unei competiţii reale.

Opoziţia a calificat scrutinul drept o ‘farsă’ şi a cerut boicotarea lui.

Dintre pretendenţii la cursa prezidenţială, unii au fost încarceraţi pentru încălcări ale legii (potrivit autorităţilor), alţii au renunţat, denunţând presiuni.

Alegerile prezidenţiale au avut loc între 26-28 martie pentru egiptenii din ţară şi între 16-18 martie pentru cei din afara teritoriului ţării.

Ales în 2014 cu 96,9% din voturi, Sissi a ajuns la putere la un an după destituirea de către armată, al cărei şef era, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în urma unor manifestaţii de masă.

Citește și : Israelul a anulat un proiect de expulzare a migranţilor africani

Tags: Abdel Fattah al-SissimandatmanifestatiiMoussa Mostafa Moussascrutin
Categorii: Sinteze