X

Egiptenii sunt chemaţi să voteze la referendumul de modificare a Constituţiei: Abdel-Fattah al-Sissi are ambiţii faraonice!

Votul continuă luni în Egipt, în a treia şi ultima zi a unui referendum asupra unor amendamente contestate la Constituţie care i-ar putea permite preşedintelui Abdel-Fattah al-Sissi să rămână la putere până în 2030, relatează DPA, potrivit agerpres.

Mass-media pro-guvernamentale şi partidele politice şi-au intensificat apelurile adresate votanţilor de a merge la urne.

Citește și: Zeci de persoane au fost arestate după atentatele din Sri Lanka. Bilanțul victimelor se apropie de 300 de morți!

Maşini cu megafoane circulă pe străzi pentru a-i îndemna pe potenţialii alegători “să facă ce trebuie” şi să meargă la vot.

În unele zone sărace din Cairo, în primele două zile ale referendumului votanţii au primit pachete cu alimente distribuite de susţinători ai guvernului pentru a stimula participarea la vot, potrivit unor martori.

Au fost de asemenea raportate cazuri de transport gratuit spre secţiile de votare. Susţinătorii spun că măsura are ca scop încurajarea alegătorilor să meargă la urne.

O comisie însărcinată cu referendumul a precizat că va sesiza procuratura în cazul în care va identifica încălcări ale legislaţiei electorale, cum ar fi influenţarea sau mituirea votanţilor.

Comisia a precizat de asemenea că a anulat pauza de o oră din timpul scrutinului pentru a mai reduce din ‘aglomerarea’ de la urne.

Urnele se vor închide la ora locală 21:00.

Referendumul este văzut în bună măsură ca un test pentru sprijinul popular pentru al-Sissi.

Citește și: Trei provocări majore pentru actorul de comedie devenit președinte în Ucraina

Fostul general de armată a ajuns în putere în 2014, la un an după ce a condus eforturile de răsturnare a lui Mohammed Morsi, primul preşedinte al ţării ales democratic, dar devenit controversat, şi fost membru important al Frăţiei Musulmane.

Amendamentele ar extinde al doilea mandat actual al lui al-Sissi de la patru la şase ani, urmând a se încheia în 2024.

Una dintre modificări i-ar permite să candideze pentru încă un mandat de şase ani, putând să rămână la putere până în 2030.

Tags: Abdel Fattah al-SissiCairoconstitutieegiptMohammed Morsireferendum
Categorii: Sinteze