Egipt:Mubarak cere ”autorizare” din partea lui al-Sissi pentru a dezvălui informaţii ”sensibile” despre Morsi

Publicat:

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a cerut miercuri ”autorizare” din partea actualului şef al statului, Abdel Fattah al-Sissi, pentru a dezvălui informaţii ”sensibile” privind atacurile din timpul revoluţiei în care au fost implicate, potrivit parchetului, confreria Fraţii Musulmani, mişcarea palestiniană Hamas şi organizaţia libaneză Hezbollah, relatează AFP, scrie agerpres.

Mubarak, înlăturat de la putere în 2011 printr-o revoltă populară în cadrul mişcării Primăvara Arabă, a fost audiat în calitate de martor de către un tribunal din Cairo într-un dosar referitor la ”infiltrarea” de membri ai Hamas şi Hezbollah în Egipt.


Citește și : Jihadiștii revendică atacul terorist soldat cu trei morţi asupra Ministerului de Externe de la Tripoli

Potrivit parchetului, membri ai Hamas şi ai Hezbollah ar fi participat, la începutul lui 2011, la un asalt împotriva unor închisori care a permis evadarea unor membri ai confreriei Fraţii Musulmani, inclusiv fostul preşedinte Mohamed Morsi, deţinut şi condamnat de mai multe ori din 2013, fiind destituit de către armată.

Miercuri, Morsi era prezent în boxa acuzaţilor, aflându-se pentru prima dată la audieri faţă în faţă cu predecesorul său Mubarak (1981-2011). Aceasta a fost şi prima apariţie publică a lui Mubarak după eliberarea sa în martie 2017, după ce a fost achitat pentru moartea unor manifestanţi în timpul revoluţiei.

Hosni Mubarak (90 de ani) a evocat caracterul ”sensibil” al unor informaţii legate îndeosebi de Fraţii Musulmani şi de tunelurile care leagă Nord-Sinai de Fâşia Gaza, care ar fi permis infiltrarea de membri ai Hamas şi ai Hezbollah.

”Voi vorbi despre lucruri sensibile care nu au fost niciodată evocate înainte”, a insistat Mubarak, vizibil slăbit, fiind însoţit de către cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa. El a spus totuşi că vrea să se apere de orice ”încălcare” a dreptului care îi interzice, în opinia sa, să ofere unele informaţii de care a avut cunoştinţă în calitate de preşedinte.

Prin urmare, avocatul său a depus o cerere pe lângă preşedinţia ţării pentru a obţine autorizarea dezvăluirii acestor informaţii. În aşteptarea ei, Mubarak a refuzat să răspundă unor întrebări referitoare la o complicitate a Fraţilor Musulmani cu Hamas, Hezbollah şi Iran pentru creşterea haosului în Egipt în 2011.

El a declarat totuşi că persoanele din spatele evadărilor din închisori ”veneau din Gaza, de la Hamas”. Ele ”ar fi atacat şi ucis membri ai forţelor de securitate” în Nord-Sinai, potrivit lui Mubarak.

Nord-Sinai (est), regiune încercuită de armată la frontiera cu Fâşia Gaza, este în prezent teatrul unei insurecţii a mişcărilor jihadiste, inclusiv gruparea Stat Islamic (SI).

Citește și : Trump: „Ţara noastră o duce foarte bine. Punem în sfârşit America pe primul loc”

Morsi a fost condamnat la pedeapsa capitală în iunie 2015, alături de circa o sută de persoane, în dosarul evadărilor din închisori.

În noiembrie 2016, Curtea de casaţie a anulat totuşi condamnările în cazul lui Morsi şi al unor coacuzaţi, inclusiv fostul ghid suprem al Fraţilor Musulmani Mohamed Badie, ordonând desfăşurarea unui nou proces.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.