X

Egiptul cere CBS să nu difuzeze un interviu cu Al-Sissi, în care acesta vorbește despre cooperarea militară cu Israelul

Autorităţile de la Cairo au cerut canalului CBS să renunţe la difuzarea unui interviu cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, în care acesta vorbeşte despre cooperarea ţării sale cu Israelul în peninsula Sinai, a anunţat vineri grupul media american, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Canalul a subliniat însă că va difuza duminică în emisiunea ’60 de minute’ ‘interviul pe care guvernul egiptean nu doreşte să îl vadă la televizor’.

Citește și: Un fost senator democrat ar putea prelua șefia Pentagonului

Egiptul se confruntă cu ramura locală a grupării jihadiste Statul Islamic în nordul peninsulei Sinai, vecină Israelului. Cooperarea militară cu Israelul, dezminţită de Cairo, în pofida legăturilor diplomatice între cele două ţări, rămâne un subiect tabu.

‘Ambasadorul Egiptului a contactat echipa de la ’60 de minute’ (de pe CBS) la scurt timp după interviu pentru a-i spune că acesta nu poate fi difuzat’, a indicat joi seara canalul CBS pe site-ul său internet.

În acest interviu, Al-Sissi ‘a confirmat că armata sa acţionează împreună cu Israelul împotriva teroriştilor în nordul peninsulei Sinai’, potrivit CBS.

Întrebat dacă această cooperare este cea mai strânsă de până acum între cei doi foşti inamici, preşedintele egiptean a răspuns: ‘Aşa este!’, conform aceluiaşi canal media. ‘Avem o gamă largă de cooperare cu israelienii’, a mai spus Al-Sissi, potrivit CBS.

În februarie, forţele de securitate egiptene au lansat o amplă campanie împotriva Statului Islamic în nordul peninsulei Sinai, unde jihadiştii au comis mai multe atacuri sângeroase.

În aceeaşi lună, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a asigurat că ţara sa va face ‘tot’ ceea ce este necesar pentru a se apăra, după publicarea unui articol de către publicaţia New York Times privind zeci de lovituri aeriene israeliene împotriva jihadiştilor în Sinai.

Egiptul şi Iordania sunt singurele două ţări arabe care au semnat tratate de pace cu Israelul, însă majoritatea populaţiei lor se opune normalizării relaţiilor cu statul israelian.

Într-un fragment din interviul acordat de Al-Sissi şi publicat pe site-ul CBS, preşedintele egiptean a afirmat, între altele, că ţara sa nu are ‘deţinuţi politici sau de opinie’.

Citește și: Polițiștii britanici se pregătesc de tulburări violente în Irlanda de Nord

Fost ministru al apărării, Al-Sissi a venit la putere în 2014, la un an după ce a participat la destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Organizaţii din domeniul apărării drepturilor omului acuză cu regularitate regimul Al-Sissi de încălcări grave.

Egiptul neagă sistematic aceste acuzaţii, asigurând că duce o luptă împotriva extremiştilor şi a terorismului. 

Tags: Abdel Fattah al-SissiCBSegiptisraelPeninsula SinaiSUA
Categorii: Sinteze