Egiptul crește prețul de achiziție a grâului local cu peste 40%, pe fondul inflației

Publicat:

Egiptul a stabilit prețul de achiziție a grâului la 1.250 de lire egiptene (42,23 dolari) pe ardeb (150 de kilograme) pentru sezonul de achiziții locale din 2023, a declarat miercuri premierul Mostafa Madbouly la televiziunea de stat, citată de Reuters, informează mediafax.

Noul preț este cu peste 40% mai mare decât prețul de achiziție din sezonul trecut, de 865-885 lire egiptene, în funcție de nivelul de puritate, care a atras plângeri din partea unor fermieri, și cu 25% peste prețul inițial pe care l-a stabilit în august.


Citește și :  Croaţia investighează dispariţia unui yaht aparţinând oligarhului uzbek Alişer Usmanov

Egiptul s-a confruntat cu niveluri record ale inflației în urma devalorizărilor monetare.

Țara își propune să achiziționeze aproximativ 4 milioane de tone de grâu în următorul sezon, care începe în aprilie, a declarat săptămâna aceasta ministrul aprovizionării, Ali Moselhy.

Anul trecut, guvernul a declarat că a achiziționat 4,2 milioane de tone, cu 30% sub ținta sa inițială de 6 milioane de tone, dar depășind nivelurile din 2021.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, s-a sprijinit pe recolta sa internă în fața creșterii prețurilor internaționale și a întreruperii achizițiilor din Marea Neagră.

De atunci, și-a intensificat importurile de grâu, iar în prezent are rezerve strategice de grâu care acoperă 4,5 luni de consum.

Guvernul egiptean oferă pâine puternic subvenționată pentru peste 70 de milioane din cele 104 milioane de cetățeni.

Citește și : Ruşii şi-au triplat achiziţiile imobiliare în Turcia, până la un nivel record în 2022

Nota de plată pentru subvențiile la grâu a crescut la 95 de milioane de lire egiptene în anul fiscal în curs, a adăugat Madbouly.

Planurile de reformare a subvențiilor au fost amânate, deoarece lipsa de valută și inflația au fost exacerbate de consecințele războiului din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.