Egiptul critică “ura” lui Erdogan şi “sprijinul continuu” al Turciei acordat Fraţilor Musulmani

Publicat:

Egiptul a criticat miercuri “ura” preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan după ce acesta din urmă a formulat la rândul său critici cu privire la desfăşurarea unui summit între Uniunea Europeană (UE) şi Liga Arabă (LA) în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, informează AFP, potrivit Agerpres.

Marţi, Erdogan a formulat critici dure la adresa UE pentru că aceasta a participat la un summit alături de lideri arabi în Egipt, duminică şi luni, la câteva zile după executarea a nouă oameni condamnaţi la moarte în această ţară.


Citește și : Ministrul de externe venezuelean cere o întâlnire Trump-Maduro

“Mai puteţi vorbi despre democraţie în ţările din UE, care tocmai a participat la un summit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi ce a ordonat executarea a nouă tineri săptămâna trecută?”, a declarat Erdogan. “Aceasta este imposibil de înţeles. UE nu este sinceră”, a adăugat preşedintele turc în timpul unui discurs susţinut la Giresun (nord). “Istoria îşi va aminti de asta”, a spus el.

Într-un comunicat publicat miercuri, Ahmed Hafez, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Egiptului, a răspuns că declaraţiile şefului statului turc sunt “în mod clar impregnate de ură” şi că ele exprimă “adeziunea şi sprijinul continuu al Turciei acordat Fraţilor Musulmani”.

Hafez l-a acuzat pe Erdogan că favorizează mişcarea Fraţii Musulmani, interzisă în Egipt. Potrivit guvernului de la Cairo, confreria islamistă s-ar fi aflat la originea asasinării procurorului general egiptean în 2015, crimă pentru care au fost executaţi cei nouă oameni în Egipt.

De asemenea, Hafez l-a acuzat pe Erdogan de ipocrizie, afirmând că în Turcia au fost comise numeroase încălcări ale drepturilor omului. “Aceasta ilustrează lipsa de credibilitate a ceea ce promovează preşedintele turc”, a notat el.

Citește și : Summit Trump-Kim: Casa Albă restricţionează accesul presei

Sâmbătă, preşedintele turc l-a criticat vehement pe omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, afirmând că în Egipt “justiţia, alegerile, toate acestea, sunt minciuni sfruntate”. “Acolo este un sistem autoritar, chiar totalitar”, a spus Erdogan.

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt sunt ca şi inexistente după destituirea, în 2013 (de către armata egipteană condusă pe atunci de generalul Sissi), a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din Fraţii Musulmani şi aliat al preşedintelui Erdogan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.