Egiptul dezminte că preşedintele Al-Sisi a cerut producerea de arme pentru Rusia

Publicat:

O sursă oficială egipteană a negat marţi că preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a ordonat oficialilor săi guvernamentali să producă peste 40.000 de rachete pentru a le trimite în Rusia, după cum indică documente publicate de ziarul american The Washington Post, a informat canalul de televiziune egiptean Al Qahera News, citat de EFE. La rândul său, Rusia a calificat informaţiile apărute în presa americană drept ”o farsă”, potrivit agerpres

“Ceea ce a publicat ziarul (The Washington Post) este o frivolitate informativă care nu este adevărată”, a spus sursa oficială egipteană care are legătură cu statul egiptean şi a cărei identitate nu a fost dezvăluită de Al Qahera News.


Citește și: Secretarul general al ONU face o vizită neanunţată în Somalia

Sursa a adăugat că “Egiptul urmează o politică echilibrată cu toate părţile de pe scena internaţională ale căror principii sunt pacea, stabilitatea şi dezvoltarea”. Declaraţiile au fost preluate şi de cotidianul de stat egiptean Al Ahram.

Până acum, nicio declaraţie oficială a guvernului egiptean nu a fost difuzată ca reacţie la informaţiile publicate de The Washington Post.

La rândul său, Kremlinul a calificat marţi drept ”o farsă” informaţiile privind presupusele planuri ale Egiptului de a furniza rachete Rusiei, transmite EFE.

”Pare o farsă, la fel ca cele care proliferează în zilele noastre. În acest mod trebuie văzută”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă zilnică.

Potrivit unor documente divulgate luni de cotidianul american The Washington Post, preşedintele Egiptului a ordonat producerea a peste 40.000 de rachete care să fie trimise în Rusia.

Documentele clasificate la care presa americană a avut acces şi care au fost publicate pe platforma socială Discord arată o serie de conversaţii între Al-Sisi şi oficialii săi guvernamentali despre o posibilă vânzare de arme către Rusia.

Într-una dintre ele, datată 17 februarie 2023, preşedintele egiptean dă instrucţiuni unui funcţionar de rang înalt să ordone producţia secretă de arme pentru “a evita problemele cu Occidentul”, potrivit informaţiilor publicate de ziarul american.

Conform aceluiaşi document, funcţionarul a declarat că va ordona angajaţilor săi să muncească din greu pentru a produce armele, deoarece “măcar atât poate face Egiptul pentru a răsplăti Rusia pentru ajutorul din trecut”. Nu se precizează însă la ce tip de ajutor se referă, scrie EFE.

O sursă guvernamentală americană a dat asigurări pentru The Washington Post că SUA nu ştiu ca un astfel de acord între Rusia şi Egipt să se fi materializat.

La rândul său, Ambasada Egiptului în SUA nu a confirmat pentru ziarul american veridicitatea documentului şi s-a limitat la a da asigurări că regimul Al-Sisi are o poziţie de neintervenţie în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.

Citește și: Eva Kaili îşi reafirmă nevinovăţia în scandalul Qatargate

Divulgarea acestui document are loc la câteva zile după ce pe Twitter şi Telegram au fost postate o serie de documente originale aflate în posesia Pentagonului cu date despre livrările de arme către Ucraina şi referiri la capacităţile batalioanelor ucrainene, potrivit EFE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.