X

Egiptul ÎNCHIDE punctul de trecere de la Rafah

Egiptul a informat autorităţile din Fâşia Gaza că va închide luni punctul de trecere Rafah, a declarat duminică un purtător de cuvânt al guvernului mişcării islamiste Hamas, la putere în enclava palestiniană, relatează AFP, potrivit agerpres.

Egiptul nu a făcut un anunţ oficial cu privire la această chestiune, dar surse egiptene de securitate au confirmat închiderea, precizând că punctul de trecere va fi închis până la o nouă notificare, fără a da alte detalii.

Citește și: Olaf Scholz apără misiunea Bundeswehr-ului în Afganistan – Black News

Trecerea Rafah este singura deschidere a Fâşiei Gaza, care se află sub o blocadă israeliană de aproape 15 ani, către lumea exterioară şi care nu este controlată de Israel.

“Am fost informaţi de autorităţile egiptene că punctul de trecere Rafah va fi închis mâine, luni, în ambele direcţii”, a declarat Iyad al-Bozom, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas, potrivit unui comunicat.

La 20 mai, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a deschis punctul de trecere pentru a trimite ajutor umanitar şi pentru a le permite răniţilor din Gaza – în timpul războiului de 11 zile din luna mai între Israel şi grupurile armate din Gaza, între care Hamas – să fie trataţi în Egipt.

Citeşte şi: Biden speră că evacuarea din Afganistan să se încheie până la 31 august – Black News

O încetare a focului negociată de Cairo a fost stabilită a doua zi pentru a pune capăt acestui război fulger.

Decizia de a închide punctul de trecere survine după un weekend de violenţe între forţele israeliene şi protestatarii palestinieni la graniţa dintre enclavă şi statul evreu.

Tags: Abdel Fattah Al-Sisiegiptfasia gazahamasIyad al-BozomRafah
Categorii: Sinteze