X

Ei sunt cei mai săraci candidați la Primăria din Bălţi

Ei sunt cei mai săraci candidați la Primăria din Bălţi

Mark Tkaciuk, Anastasia Svetlicinîi, Sergiu Popovici, Alexandru Gustoi, Marina Cravcenco – sunt alți cinci candidați care râvnesc fotoliul de primar al municipiului Bălți, probabil cei mai „săraci”, conform declarațiilor de avere depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Majoritatea din cei cinci declară salariile de la locul de muncă, câteva cadouri primite de la rude, dar și cote parte din apartamente. Mai mult, nimeni dintre aceștia nu deține o mașină. În total, în bătălia de la Bălți, au fost înregistrați 15 candidați, transmite Realitatea.md.

Declarațiile de avere și interese personale depuse la CEC:

Mark Tkaciuk, candidatul Partidului „Congresul Civic”

Mark Tkaciuk, originar din Soroca, a fost înregistrat în bătălia electorală pentru funcția de primar al mun. Bălți, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”.

Citeşte şi: Guțul a rămas blocată în Israel după ce l-a vizitat pe Șor pentru a primi noi indicații – Stiripesurse.md

Tkaciuk, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, din partea comuniștilor, iar mai târziu șia fost consilier al președintelui Vladimir Voronin, are o Declarație de avere și interese personale foarte modestă.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 22.150 de lei și 14.000 de lei salariul soției, în ambele cazuri sursa venitului fiind publicația periodică „Stratum Plus”.

Candidatul are un onorariu de la HD-Centre în valoare de 138 728 de lei. Alte bunuri nu deține Tkaciuk, potrivit declarației de avere.

Ei sunt cei mai săraci candidați la Primăria din Bălţi

Anastasia Svetlicinîi, candidatul Partidului Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”

În cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți s-a înscris și Anastasia Svetlicinîi, o apropiată a liderului Partidului „ȘOR” – declarat neconstituțional de CC, Ilan Șor, fiind desemnată de Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.

În Declarația de avere și interese personale, Svetlicinîi, care este în prezent primar într-o localitate din Orhei, a indicat doar venituri de 60 de mii de lei de la Primăria comunei Ghetlova, pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022.

Alte bunuri, candidata nu a indicat.

Sergiu Popovici, candidatul CUB

Sergiu Popovici, originar din Florești, se dorește la fel primar în Bălți. Acesta a fost desemnat de Partidul politic „Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare” (CUB). În trecut, Popovici a fost timp de doi ani coordonator la Bălți al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Potrivit Declarației de avere și interese personale, Popovici locuiește modest. Acesta a declarat, pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, venituri de 66 de mii de lei, bani obiținuți de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), și venitul soției de 70 de mii de lei de lei.

Popovici, mai deține și o 1/3 cotă parte într-o locuință, cu suprafața de 70 de ari, dobândită în anul 2017. Alte bunuri nu declară.

Alexandru Gustoi, candidatul PCRM

Comuniștii l-au desemnat pe Alexandru Gustoi pentru bătălia electorală de la Bălți. În perioada 2013-2015 a fost consilier municipal la Bălți din partea Partidului Comuniștilor (PCRM).

În Declarația de avere și interese personale, pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, Gustoi declară venituri de 281 de mii de lei, bani obținuți de la locul de muncă de bază, cât și un salariu de președinte al asociației coproprietarilor de condominiu.

Candidatul comuniștilor mai declară că deține un apartament în valoare de 133.586 de lei, dobândit în anul 1999, cu o suprafață de 49,4 metri pătrați. De asemenea, Gustoi mai declară că deține o cotă parte de 50% din societatea comercială „Primgamateh” SRL, înregistrată în municipiul Bălți.

Marina Cravcenco, candidat independent

Candidează independent pentru funcția de primar în Bălți. Este vorba de Marina Cravcencoeconomist de profesie. Aceasta, în prezent, deține funcția de vicepreședinte pe domeniul economie la Consiliul Raional Orhei.

Declarația de avere și interese personale, depusă de candidată la CEC, nu este într-atât de modestă. Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, Cravcenco declară un salariu de 170 mii de lei de la Consiliul Raional Orhei. 148 de mii de lei a obținut de la rude la diferite evenimente de familie, iar de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a indicat o indemnizație de 22.000 mii lei.

Pentru soț, Cravcenco declară un venit de 5.000 de euro de la rude. Nu are mașină și nici locuință, potrivit declarației de avere.

Amintim că alegerile locale generale vor avea loc duminică, 5 noiembrie 2023. Potrivit CEC, la acest scrutin, vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, dintre care 9.972 sătești (comunali), orășenești și 1.086 raionali/municipali.

Tags: alegeriAlexandru GustoiAnastasia SvetlicinîiBalţiComisia Electorală Centrală (CEC)Marina CravcencoMark TkaciukSergiu Popovici
Categorii: PoliticăȘtirile zilei