X

Eid al-Fitr, sărbătoarea musulmană ce marchează sfârşitul Ramadanului

Eid al-Fitr reprezintă o sărbătoare islamică majoră, ce marchează sfârşitul postului musulman de o lună, cunoscut sub numele de Ramadan, informează DPA, potrivit agerpres.

Eid al-Fitr, care înseamnă în limba arabă “sărbătoarea sfârşitului postului”, începe în prima zi a lunii islamice Shawwal, care urmează Ramadanului.

Citeşte şi: Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

La fel ca celelalte luni islamice, începutul lunii Shawwal este determinat de apariţia Lunii pline.

În debutul primei zile a acestei sărbători ce se întinde pe durata a trei zile, credincioşii musulmani asistă la o rugăciune specială, oficiată în moschei sau în spaţii deschise.

Înainte de a asista la această rugăciune, musulmanii trebuie să fi făcut deja o serie de acţiuni de caritate obligatorii, denumite “zakat al-fitr”, în beneficiul săracilor.

Rugăciunea Eid este urmată de o scurtă predică, în care musulmanii sunt de obicei îndemnaţi să fie milostivi faţă de săraci şi să se folosească de această ocazie pentru a sta de vorbă cu rudele şi cu vecinii lor.

Citeşte şi: Trădare sau respect? Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici la Washington – VIDEO

La finalul rugăciunii, credincioşii musulmani îşi urează reciproc “Sărbători fericite!”.

După ce au ţinut post timp de o lună din zori şi până la apus în timpul Ramadanului, musulmanii pot de acum înainte să mănânce şi să bea în orice moment al zilei.

Ei celebrează sărbătoarea Eid al-Fitr preparând specialităţi culinare, în special dulciuri.

Cei mai mulţi dintre musulmani se folosesc de această sărbătoare pentru a-şi vizita rudele şi prietenii.

Eid al-Fitr reprezintă şi un motiv de mare bucurie pentru copii. Ei primesc haine noi şi daruri în bani din partea părinţilor şi a rudelor.

Tags: Eid al-FitrmusulmaniRamadanShawwal
Categorii: DiasporaSinteze