X

Electricitatea moldovenească se transformă în electricitate europeană via Ucraina

Electricitatea moldovenească se transformă în electricitate europeană via Ucraina

Producătorii de electricitate din Moldova și Ucraina valorifică activ posibilitățile conectării rețelelor naționale la sistemul electric european ENTSO-E. Chiar în condiții de război, recent țara vecină a înregistrat un record de transportare a energiei în Europa pe parcursul zilei. Printre țările care au beneficiat de livrare se numără și Moldova, alături de Slovacia, Ungaria, Polonia și România, potrivit serviciului de presă al companiei naționale de energie Ukrenergo, relatează Ukrainian News şi IPN.

Citeşte şi: Fostul preşedinte al României trage un semnal de alarmă: ‘Putin ocupă Transnistria într-o noapte, dar nu o poate ține nici măcar trei zile’ – Stiripesurse.md

Sursa citată precizează că exportul în alte țări se realizează numai în cazul unui surplus de energie în sistemul electric național. Nivelul înalt al apelor din râuri și vremea însorită contribuie la funcționarea eficientă a hidrocentralelor și a centralelor electrice activate de surse regenerabile de energie. „Datorită acestui fapt, producătorii de electricitate au posibilitatea nu numai să facă față necesităților consumatorilor ucraineni, ci și vândă energie electrică țărilor vecine, primind fonduri pentru mentenanța infrastructurii respective după atacurile armate ale rușilor”, precizează sursa citată.

Electricitatea moldovenească se transformă în electricitate europeană via Ucraina

Totodată, Moldova, la fel ca și Slovacia și România, asigură livrarea anumitor cantități de energie electrică spre Ucraina, în special, în orele de seară.

Începând cu luna martie, Rețeaua europeană a operatorilor sistemelor de transportare a energiei electrice (ENTSO-E) a majorat capacitatea interconectoarelor interstatale pentru exportul de energie electrică din Moldova și Ucraina de la 400 MW la 550 MW pe oră.

Tags: electricitateENTSO-Eucraina
Economie