X

Elevii și studenții libanezi se alătură protestelor din țară

Sute de elevi şi studenţi au refuzat miercuri să îşi reia cursurile, preferând să se alăture mişcării de protest împotriva clasei conducătoare din Liban, unde manifestanţii au organizat acţiuni de sit-in în faţa instituţiilor publice, relatează AFP, potrivit agerpres.

De la 17 octombrie, în Liban are loc o mişcare de contestare neobişnuită, care a paralizat ţara prin închiderea, în timpul primelor două săptămâni, a băncilor, şcolilor şi universităţilor.

Vezi și : Un politician pro-Beijing a fost atacat cu cuțitul în Hong Kong – VIDEO

Sub presiunea străzii, premierul Saad Hariri a demisionat la 29 octombrie, însă discuţiile pentru formarea unui nou cabinet nu mai avansează de atunci, amplificând furia manifestanţilor.

Începând de marţi, sute de şcoli şi-au redeschis porţile, Ministerul Educaţiei lăsând decizia de reluare a cursurilor la latitudinea fiecărei instituţii de învăţământ.

La Tir, în sudul ţării, elevii au blocat accesul la o şcoală publică, în timp ce la Beirut a fost organizat un sit-in în faţa sediului Ministerului Educaţiei, conform agenţiei naţionale de ştiri (ANI).

În oraşul Jounieh, la nord de capitală, elevii s-au adunat miercuri în curtea principalei şcoli publice, iar lor li s-au alăturat şi alţi manifestanţi, după ce li s-a interzis de către conducere să părăsească instituţia, conform media locale.

În oraşele Saida şi Nabatieh, în sud, studenţii Universităţii Libaneze au campat la faţa locului, făcând apel la autorităţi să consolideze un învăţământ public aflat într-o situaţie dezastruoasă.

“Vrem un regim non-confesional”, a spus un student la un microfon, purtat pe umeri de un alt student, în faţa unui banner pe care era scris “Revoluţia de la 17 octombrie”.

Citește și: Armata SUA va folosi inteligenţa artificială ‘în mod legal și etic’

“Suntem pregătiţi să pierdem ore de studii, dar nu o patrie”, au scris pe pancarte studenţi ai Universităţii Balamand în oraşul Koura din nordul ţării.

De asemenea, manifestanţii au organizat adunări la Beirut în faţa sediilor mai multor ministere, precum cel de Finanţe, şi instituţii publice, precum Electricitatea Liban (EDL), considerată ca ultim simbol al decrepitudinii serviciilor de bază într-o ţară clasată pe poziţia 138 din 180 în materie de corupţie de către organizaţia neguvernamentală Transparency International.

Manifestaţii au loc de asemenea în faţa Palatului de Justiţie, unde zeci de avocaţi fac apel la independenţa corpului judiciar, şi a Băncii Centrale, pentru a protesta împotriva politicii monetare.

Tags: BeiruteleviJouniehKouraLibanNabatiehprotesteSaidastudentitirtripoli
Categorii: Sinteze