X

După eliberarea lui Deniz Yucel, diplomaţia germană cere punerea în libertate a cinci deţinuţi politici în Turcia

Guvernul german acţionează “la toate nivelurile” pentru a obţine eliberarea a cinci prizonieri politici în Turcia care au paşapoarte germane, a declarat luni, la Berlin, purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, potrivit dpa, relatează agerpres.

Efortul de eliberare a celor cinci persoane vine după ce autorităţile turce l-au pus vineri în libertate pe jurnalistul germano-turc Deniz Yucel, după un an de detenţie.

Citeşte şi: Premierul din Albania vrea o preşedinţie comună cu Kosovo

Arestarea lui Yucel în Turcia în februarie 2017 a fost un motiv important de tensiune în relaţiile dintre Berlin şi Ankara, ce s-au înrăutăţit tot mai mult după tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe a confirmat că şeful diplomaţiei, Sigmar Gabriel, s-a întâlnit cu Erdogan de două ori în ultimele săptămâni – o dată la Roma şi a doua oară la Istanbul.

Deşi Yucel a părăsit Turcia la câteva ore după eliberarea sa, procesul său sub acuzaţiile că “a făcut propagandă pentru o organizaţie teroristă” şi “că a incitat la ură şi ostilitate” este programat să meargă mai departe la Istanbul în iunie.

Tags: Deniz Yuceldubla cetateniegermaniaRecep Tayyip ErdoganSigmar GabrielSteffen Seibertturcia
Categorii: Diaspora