X

Eliberarea mandatului european de arestare pe numele lui Puigdemont ŢINE de ‘autorităţile judiciare’ ale Comisiei Europene

Cazul liderului catalan secesionist destituit Carles Puigdemont, aflat în prezent în Belgia şi pe numele căruia ar urma să fie emis un mandat de arestare european după refuzul său de a se prezenta în faţa justiţiei la Madrid, este un dosar care revine justiţiei, a apreciat vineri Comisia Europeană, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Acesta este un dosar destinat în întregime autorităţilor judiciare a căror independenţă o respectăm pe deplin’, a răspuns vineri, fără a oferi mai multe explicaţii, o purtătoare de cuvânt a Comisiei, întrebată despre ultimele evoluţii din Catalonia.

Întrebată în multe rânduri despre acest subiect, purtătoarea de cuvânt Annika Breidthardt a formulat acelaşi răspuns de fiecare dată, apreciind că este de competenţa justiţiei să trateze acest dosar.

Citeşte şi: Situaţie de URGENŢĂ la bordul unui avion de pasageri. Piloţii au decis să aterizeze pe cel mai apropiat aeroport – FOTO

Ea a menţinut o poziţie identică şi în legătură cu situaţia a opt membri ai guvernului lui Carles Puigdemont plasaţi în detenţie preventivă de către Spania.

Justiţia spaniolă ar urma să ceară vineri Belgiei predarea lui Puigdemont, acesta fiind urmărit penal după declaraţia de independenţă a Cataloniei.

Parchetul a cerut unui judecător de la Madrid să emită un mandat de arestare european, care va fi trimis în Belgia, unde liderul catalan se află de de luni.

De la izbucnirea crizei din Catalonia, Comisia Europeană a refuzat să intervină în ceea ce consideră că face parte din ‘ordinea constituţională spaniolă’, în ciuda multor solicitări.

Carles Puigdemont însuşi a declarat că a rămas la Bruxelles, capitala UE, pentru a avertiza Europa în legătură cu ‘represiunea’ din Catalonia.

Într-un mesaj televizat de la Bruxelles joi seara, el a spus că decizia justiţiei ‘nu mai este o problemă spaniolă internă’, iar comunitatea internaţională trebuie să ‘realizeze pericolul’ pe care îl reprezintă această situaţie.

Citește și : FIUL lui Osama bin Laden, aşa cum numai CIA îl ştie! Imagini inedite cu Hamza – VIDEO

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va deplasa joi în Spania, la Salamanca, pentru a primi o diplomă de onoare de la universitatea din acest oraş.

‘Tăcerea instituţiilor europene (în privinţa Cataloniei) este uluitoare’, au afirmat Phillipe Lamberts şi Ska Keller, lideri ai grupului Verzi/ALE din Parlamentul European, cerând într-un comunicat ‘autorităţilor spaniole să-i elibereze’ pe liderii catalani închişi.

‘Comisia Europeană are dreptate să considere statul de drept ca o temelie a Uniunii’, dar ‘corectitudinea’ şi ‘principiile democratice’ trebuie ‘respectate în toate statele membre’, au adăugat ei.

Tags: BelgiaCarles Puigdemontcataloniacomisia europeanaJean-Claude Junckermandat de arestarePhillipe LambertssalamancaSka Kellerspania
Categorii: Diaspora