X

Elisabeth Borne, noul premier al Franței

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său prim-ministru, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat, devenind astfel prima femeie care va deţine această funcţie din 1992, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

“Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat preşedinţia într-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992) în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand.

Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, are experienţă în administraţie şi înainte de a se alătura guvernului lui Macron a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.

Cunoştinţele ei despre lucrul cu sindicatele franceze îl va ajuta pe preşedinte să-şi promoveze reformele, între care şi cel mai contestat angajament electoral: ridicarea vârstei de pensionare, comentează Reuters.

Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie, a declarat că este în căutarea unui premier cu calificări ecologiste şi de politică socială. Existau mari aşteptări ca Elisabeth Borne să fie numită în funcţie, notează Reuters.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Premierul francez Jean Castex i-a înmânat anterior în cursul zilei demisia sa preşedintelui Emmanuel Macron, a anunţat biroul şefului executivului de la Paris.

Decizia lui Castex a deschis calea pentru îndelung aşteptata reorganizare a guvernului de către Macron, care după realegerea sa în fruntea statului francez a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai ”concentrat”, cu mai puţini miniştri.

Tags: Edith CressonElisabeth BorneEmmanuel MacronPalatul Elysee
Categorii: Diaspora