X

Elveţia acordă două milioane de franci elveţieni şi două tone de ajutor umanitar pentru Republica Moldova

Elveţia va acorda Republicii Moldova două milioane de franci elveţieni pentru lupta împotriva corupţiei şi a livrat deja peste două tone de ajutor umanitar destinat refugiaţilor, a declarat marţi, la Chişinău, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, informează MOLDPRES, potrivit agerpres

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene a reiterat sprijinul ţării sale pentru Republica Moldova şi a subliniat că atacul militar rus aduce suferinţă nu doar în Ucraina, ci şi în Republica Moldova. ‘Sunteţi în faţa unei provocări considerabile. Sunt impresionat de solidaritatea de care daţi dovadă, sunt impresionat de eforturile pe care ţara voastră mică le face. Vreau să exprim recunoştinţa Elveţiei şi să anunţ că vom acorda două milioane de franci pentru a lupta împotriva corupţiei şi a crea o ţară prosperă’, a spus Ignazio Cassis.

Citește și : Contraspionajul ucrainean a dejucat o altă tentativă de asasinare a lui Zelenski

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova a subliniat că actuala vizită marchează o premieră istorică în relaţiile dintre cele două ţări: “Este pentru prima oară când un preşedinte al Confederaţiei Elveţiene vizitează Republica Moldova. E simbolic că acest lucru se întâmplă în anul în care marcăm 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Moldova şi Elveţia. Ţările noastre au dezvoltat o cooperare foarte bună în aceşti ani. Elveţia se numără printre cei mai de importanţi parteneri bilaterali ai Republicii Moldova”.

Potrivit Maiei Sandu, Biroul pentru Cooperare şi Dezvoltare al Elveţiei, care activează în Republica Moldova din anul 2000, a sprijinit numeroase proiecte de dezvoltare în domenii esenţiale precum dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural sau migraţia”. “Proiectele de infrastructură locală sprijinite de Elveţia au adus apă potabilă în casele a zeci de mii de moldoveni. Elveţia a sprijinit dezvoltarea învăţământului profesional tehnic în Moldova şi a oferit donaţii generoase de echipamente medicale ţării noastre pentru gestionarea pandemiei COVID-19. Vă suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor generos’, a spus Maia Sandu.

Citește și : Japonia s-a supărat pe Rusia pentru ABANDONAREA tratativelor bilaterale de pace

 

Războiul din Ucraina va afecta profund şi pe termen lung situaţia economică, socială şi de securitate din Moldova, a continuat preşedinta Republicii Moldova. “Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. În acest context, deschiderea pieţelor alternative – cum ar fi cea a Elveţiei – pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe pieţele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar şi univoc pentru antreprenorii din Moldova’, a subliniat Maia Sandu.

Tags: ajutor umanitarElvetiaMaia Sandurepublica moldova
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina