Elveția anunță că încearcă o mediere între guvernul central spaniol și autoritățile regionale din Catalonia

Publicat:

Elveţia a anunţat vineri că este în contact cu “cele două părţi” aflate în conflict în Spania pentru a găsi o soluţionare paşnică a crizei catalane, dar a asigurat că condiţiile pentru “facilitarea” dialogului nu sunt îndeplinite pentru moment. 

“Elveţia este în contact cu ambele părţi, dar condiţiile de facilitare nu sunt îndeplinite în acest moment”, a declarat Ministerul elveţian al Afacerilor Externe, citat de AFP. “Facilitarea poate avea loc numai dacă ambele părţi cer acest lucru”, a adăugat ministerul.


Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al ministerului, Tilman Renz, nu a dorit să ofere mai multe precizări asupra acestor contacte.

Referendumul de la 1 octombrie din Catalonia a deschis o criză politică majoră între separatiştii la putere în această regiune a Spaniei, care ameninţă să declare unilateral independenţă în lipsa unui dialog, şi guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.

Şeful executivului separatist catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere internaţională în conflict, dar Madridul respinge orice mediere atât timp cât executivul catalan ameninţă cu secesiunea.

“Situaţia din Catalonia este o chestiune de politică internă spaniolă. Prin urmare, Departamentul federal al afacerilor externe nu ia o poziţie cu privire la o chestiune de politică internă a unui stat de drept precum Spania”, notează ministerul.

“Politica externă elveţiană încurajează întotdeauna respectul pentru statul de drept şi soluţionarea paşnică prin dialog a problemelor sau conflictelor”, adaugă ministerul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.