X

Elveția anunță că încearcă o mediere între guvernul central spaniol și autoritățile regionale din Catalonia

Elveţia a anunţat vineri că este în contact cu “cele două părţi” aflate în conflict în Spania pentru a găsi o soluţionare paşnică a crizei catalane, dar a asigurat că condiţiile pentru “facilitarea” dialogului nu sunt îndeplinite pentru moment. 

“Elveţia este în contact cu ambele părţi, dar condiţiile de facilitare nu sunt îndeplinite în acest moment”, a declarat Ministerul elveţian al Afacerilor Externe, citat de AFP. “Facilitarea poate avea loc numai dacă ambele părţi cer acest lucru”, a adăugat ministerul.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al ministerului, Tilman Renz, nu a dorit să ofere mai multe precizări asupra acestor contacte.

Referendumul de la 1 octombrie din Catalonia a deschis o criză politică majoră între separatiştii la putere în această regiune a Spaniei, care ameninţă să declare unilateral independenţă în lipsa unui dialog, şi guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.

Şeful executivului separatist catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere internaţională în conflict, dar Madridul respinge orice mediere atât timp cât executivul catalan ameninţă cu secesiunea.

“Situaţia din Catalonia este o chestiune de politică internă spaniolă. Prin urmare, Departamentul federal al afacerilor externe nu ia o poziţie cu privire la o chestiune de politică internă a unui stat de drept precum Spania”, notează ministerul.

“Politica externă elveţiană încurajează întotdeauna respectul pentru statul de drept şi soluţionarea paşnică prin dialog a problemelor sau conflictelor”, adaugă ministerul.

Tags: cataloniaElvetiaindependentamedierenegocierireferendumTilman Renz
Categorii: Diaspora