X

Elveţia ar prefera ca jihadiștii capturaţi să fie judecaţi în ţările în care sunt deţinuţi

Ministrul elveţian al justiţiei Karin Keller-Sutter a afirmat marţi că Elveţia ar prefera ca cetăţenii săi care au luptat în rândurile grupării Stat Islamic (SI) să fie mai degrabă judecaţi în ţările în care sunt deţinuţi decât să fie aduşi acasă pentru a fi puşi sub acuzare, relatează agenţia Reuters, scrie Agerpres.

Declaraţiile dnei Keller-Sutter se fac ecoul reticenţei exprimate de alte ţări europene de a-şi lua înapoi combatanţii, a căror soartă a devenit şi mai presantă, deoarece forţele susţinute de SUA încearcă să cucerească ultima enclavă a autoproclamatului califat al Statului Islamic în Siria.

Citește și : Macron : Franţa şi Georgia vor să deschidă ”o nouă pagină” în relaţiile lor

Duminică, preşedintele american Donald Trump a afirmat că ţările europene trebuie să facă mai mult pentru a-i aduce acasă pe combatanţi sau ”vom fi forţaţi să-i eliberăm”.

”Pentru mine, prioritară rămâne securitatea populaţiei elveţiene şi a forţelor de securitate elveţiene”, a declarat dna Keller-Sutter la canalul RTS. ”Putem oare să punem în pericol Elveţia repatriind persoane care au renunţat la libertatea lor pentru a duce un război în Siria şi Irak ? Este posibilă judecarea lor la faţa locului ? Aceasta este ceea ce eu aş prefera”, a declarat ministrul elveţian, adăugând: ”Strângerea de dovezi şi desfăşurarea unei proceduri normale la faţa locului sunt destul de grele, aşa că imaginaţi-vă că tribunale elveţiene trebuie să judece repede ce s-a întâmplat în Siria”.

Trump a promis să va retrage forţele SUA din Siria după înfrângerea în teritoriu a Statului Islamic, provocând îngrijorări în capitale europene că s-ar putea ca jihadiştii plecaţi din ţările lor să încerce să se întoarcă acasă şi să reprezinte o ameninţare.

Citește și : Statele bogate, tot mai puţin disponibile să preia refugiaţi în cadrul programului ONU (UNHCR)

În raportul său anual pe 2018, serviciile de informaţii elveţiene au identificat 93 de cazuri de călători jihadişti care au plecat din Elveţia către zone de război. Zeci dintre ei au murit şi 16 s-au întors în Elveţia. Dintre jihadiştii pe care autorităţile elveţiene i-au identificat începând din 2001, 79 au plecat în Siria şi Irak.

Tags: ElvetiaKarin Keller-Suttersiriastat islamicSUA
Categorii: DiasporaSinteze