X

Elveţia face prima repatriere a unor copii deţinuţi în Siria

Elveţia a repatriat pentru prima dată doi copii ce se aflau într-o tabără de jihadişti sub control kurd, în nord-estul Siriei, a confirmat Departamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE), informează marţi AFP, potrivit agerpres.

“Este pentru prima dată când Elveţia efectuează o astfel de repatriere”, a subliniat DFAE.

Citeşte şi: Trump: ‘Biden a pus în pericol relaţiile cu Regatul Unit prin înlăturarea bustului lui Churchill din Biroul Oval’ – Black News

Într-un tweet publicat luni seara, DFAE a anunţat că a “repatriat doi copii minori din tabăra Roj situată în nord-estul Siriei”.

După ce au fost transferaţi în Irak, copiii au ajuns apoi în Elveţia.

DFAE a explicat apoi într-un comunicat că operaţiunea a avut loc în colaborare cu autorităţile responsabile de tabăra unde se aflau copiii.

Departamentul federal informează de asemenea că “această repatriere a fost realizată cu consimţământul mamei şi avocatului său, precum şi în cadrul deciziei Consiliului Federal din 8 martie 2019, care permite, după o examinare şi în interesul copilului, repatrierea minorilor”.

“Din raţiuni de protecţie a minorilor şi a sferei private”, autorităţile elveţiene nu furnizează cu toate acestea nicio informaţie suplimentară cu privire la această repatriere.

Citeşte şi: Israelul întăreşte controlul asupra exportului de produse informatice – Black News

Potrivit RTS, cei doi copii – două fete de 9 şi respectiv 15 ani – ar fi fost răpite în 2016 de mama lor, care le-a dus apoi în teritoriul aflat sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria.

În martie 2019, autorităţile elveţiene au estimat că în zona conflictului siriano-irakiană se află circa 20 de persoane (bărbaţi, femei şi copii) cu cetăţenie elveţiană ce ar putea fi “călători cu motivaţie teroristă”.

Tags: copiiDepartamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE)ElvetiaIraksiriaStat Islamic (SI)
Categorii: Diaspora