X

Elveţia îşi accelerează redeschiderea economiei şi permite evenimente ample în baza ‘certificatelor sanitare’

Elveţia va permite organizarea unor concerte şi evenimente sportive de amploare la care vor putea să asiste peste 10.000 de persoane începând de sâmbătă, cu condiţia ca spectatorii să deţină aşa-zisele “certificate COVID-19”, care demonstrează că deţinătorii lor fie s-au vaccinat, fie s-au recuperat după această maladie, fie deţin rezultate negative la teste de depistare a noului coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres

Noul plan, anunţat miercuri de Guvern, plasează Elveţia în avangarda eforturilor depuse în Europa pentru revenirea la normalitate şi se aliniază cu strategia de “lockdown uşor” adoptată de această ţară, bazată pe un echilibru între protejarea economiei naţionale şi măsurile sanitare impuse de pandemia de COVID-19.

Citește și : Putin: Procesele geopolitice devin tot mai turbulente

Purtarea măştii sanitare în spaţii închise nu va mai fi cerută, capacitatea de primire a restaurantelor nu va mai fi limitată, iar discotecile şi cluburile de noapte vor putea să se redeschidă, însă accesul va fi restricţionat şi va fi permis doar pentru persoanele care deţin astfel de certificate COVID-19.

Pentru evenimentele care nu solicită certificate COVID-19, numărul participanţilor va fi limitat la 1.000 de persoane atunci când există scaune şi la 250 de persoane în interior şi 500 de persoane în exterior dacă nu există scaune.

Planul elveţian de redeschidere vizează o accelerare a intervalului prevăzut în propuneri precedente, care permiteau evenimente cu 5.000 de persoane în iulie şi cu 10.000 de persoane începând din 20 august.

Începând de sâmbătă, Elveţia va relaxa totodată restricţiile de călătorie pentru persoane din ţările europene, Statele Unite, Albania şi Serbia, încercând să ajute astfel sectorul turistic, grav afectat de pandemie, odată cu debutul sezonului estival. Măsurile sanitare impuse la frontieră se vor concentra doar pentru persoanele venite din ţări în care se răspândesc variante ale coronavirusului considerate îngrijorătoare.

Varianta Delta, mult mai transmisibilă şi depistată iniţial în India, câştigă tot mai mult teren, iar specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din alte ţări sunt de părere că Delta va deveni tulpina dominantă la nivel global în câteva luni.

Citește și : Un altfel de TRIBUT! UE se fereşte de un nou val de refugiaţi plătind Turciei miliarde de euro

 

“Persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală… pot să intre în ţară fără obligaţia de a se testa sau de a sta în carantină, atât timp cât suntem siguri că vaccinarea oferă o protecţie bună”, a anunţat guvernul elveţian, potrivit căruia persoanele fără certificate COVID-19 vor trebui să se testeze şi să se intre în carantină.

Peste 700.000 de persoane din Elveţia şi Liechtenstein au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, iar alte 10.000 de persoane au murit din cauza acestuia, potrivit datelor de sănătate publică furnizate de autorităţile elveţiene.

Tags: Albaniacovid-19ElvetialockdownStatele Unite
Categorii: DiasporaEconomie